funkcja liniowa
Stokrotka : wskaż funkcje liniowa która w przedziale (−2,
∞) przyjmuje wartości ujemne
c) y= 2x−4
d) y=−2x−4
prosze o wytłumaczenie dlaczego
29 sie 14:03
Jerzy:
Odp: c)
Funkcja musi mieć ujemny współczynnik kierunkowy i miejsce zerowe: x = − 2.
29 sie 14:16
Blee:
Po pierwsze − funkcja MUSI być malejąca (dlatego (a) i (c) odpada)
Po drugie − wartość funkcja dla x=0 (czyli f(0), czyli wyraz wolny) musi być liczba ujemna
(dlatego (b) odpada)
Droga eliminacji − odp (d) jest prawidlowa
29 sie 14:16
Blee:
@Jerzy

na pewno (c)
29 sie 14:17
Jerzy:
Kuźwa d)

Myślałem o d ,a wpisałem c.
29 sie 14:20
Stokrotka: Dziękuje za wytłumaczenie
30 sie 14:21