dowód-algebra
pjoter: Wykaz ze liczba 2+2
3+2
5+2
7+...2
2021 jest podzielna przez 7
wiem ,że będziemy musieli coś wylączyć przed nawias ale nie wiem co konkretnie
27 sie 22:53
pjoter: na końcu jest 22021
27 sie 22:57
wredulus_pospolitus:
2 + 23 + 25 = 2 + 2*22 + 2*24 = 2(1 + 22 + 24) = 2*(1 + 4 + 16) = 2*21
27 + 29 + 211 = 27(1 + 22 + 24) = ...
itd.
27 sie 22:58
student: i co z tego?
27 sie 23:03
Eta:
Jak to co?
i mamy tezę
27 sie 23:08
Eta:
L=2(1+4+16)+27(1+4+16) +213(1+4+16)+....+22017(1+4+16)=
21*(2+27+213+...+22017)= 7*3(2+27+213+..+22017)= 7k , k∊C
27 sie 23:11