jak wyliczyć równanie symetralnej
Zuza: Równanie Symetralnej o końcach A=(−2,−1) i B=(4,1) wyraża się jakim wzorem?
27 sie 13:26
Jerzy:
1) Obliczyć współczynnik kierunkowy prostej AB ( a )
2) Wyznaczyć współrzędne środka odcinka AB ( S)
| | 1 | |
3) Szukana prosta: y = − |
| x + b |
| | a | |
4) Wyznaczyć współczynnik b korzystając z faktu,że symetralna przechodzi przez punk S(x
s,y
s),
27 sie 13:40
Eta:
| | xA+xB | | yA+yB | |
S( |
| , |
| )=(1,0) |
| | 2 | | 2 | |
s⊥AB
| | yB−yA | | 1 | |
aAB= |
| = |
| to as= −3 |
| | xB−xA | | 3 | |
s : y=a
s(x−x
S)+y
S
s: y= −3x+3
==========
27 sie 13:45
Eta:
2 sposób
Punkt leżący na symetralnej odcinka jest równo odległy od końców odcinka
to |AP|= |BP| i P(x,y)∊s
(x+2)
2+(y+1)
2=(x−4)
2+(y−1)
2
.......................
......................
s: y=−3x+3
=========
27 sie 13:52
Eta:
27 sie 13:58
student: Eta jak zwykle spamuje
27 sie 17:51