funkcja kwadratowa
Olka: | | 1 | | 3 | |
funkcja kwadratowa jest określona wzorem f(x) = − |
| (x + |
| )2 − 4 . Zbiorem wartości |
| | 2 | | 2 | |
tej funkcji jest?
b) <−4;
∞)
c) (−
∞;−4)
d) (−
∞;4>
prosze o wyjaśnienie
27 sie 13:23
Blee:
Żadna z powyzszych
27 sie 13:34
Jerzy:
Żadna nie jest prawidłowa,bo zbiorem wartości tej funkcji jest zbiór (−∞,−4>
27 sie 13:34
Mila:
y
w=−4
parabola skierowana ramionami w dół
−4 − największa wartość funkcji
Zw
f=(−
∞, −4)
28 sie 20:09
Jerzy:
Witaj
Milu 
Dlaczego Twoim zdaniem ta funkcja nie osiąga wartości f(x) = −4 ?
28 sie 21:30
Mila:
Witaj
Jerzy, zdrowy?
Oczywiście masz rację, to lapsus z mojej strony. Dziękuję za uwagę.
Zwf=(−∞, −4>
28 sie 22:58