NWD i NWW
Damian#UDM: Iloczyn dwóch liczb naturalnych jest równy 2028, a ich najmniejsza wspólna wielokrotność wynosi
156.
Zatem największy wspólny dzielnik tych liczb jest równy:
A. 78 B. 52 C. 26 D. 13
Odpowiedź to 13. Mam problem z tym, że nie umiem wywnioskować dlaczego.
a, b − liczby naturalne
NWW(a, b) = 156
a*b = 2028
2028 = 2*2*3*13*13
156 = 2*2*3*13
Co dalej? Jedyne na co wpadam to jest to, że wybieram dzielnik, który nie ma pary, w tym
przypadku ejst to 13 z 2028.
Proszę o pomoc!
25 sie 22:30
25 sie 22:59
Damian#UDM: No proszę, jest na to wzór

Dziękuję za pomoc!
25 sie 23:31
Mila:
a*b=156*d
156*d=2028
d=13
26 sie 20:11
Damian#UDM: Milu do tego też doszedłem, lecz nie wiedziałem co z tym zrobić

dziękuję!
26 sie 21:44
Mila:
Rozwiązuj więcej zadań, a wszystko stanie się jasne
26 sie 22:00