Całki nieoznaczone
Kamila : ∫earcsinx/√1−x2
25 sie 15:57
Jerzy:
| | 1 | |
Podstawienie: t = arcsinx , dt = |
| dx |
| | √1 − x2 | |
25 sie 16:06
Damian#UDM: = earcsinx + C
Czy to poprawne rozwiązanie?
25 sie 22:34
getin:
wygląda ok
26 sie 06:26
Jerzy:
Dobre.
26 sie 09:29
Damian#UDM: Dziękuje wam!
26 sie 14:40
student: podstaw x=sint
26 sie 14:48
Jerzy:
@student,pokaż jak działa to podstawienie.
26 sie 14:54
wredulus_pospolitus:
student ... no to zrób takie podstawienie i zobacz co dostaniesz i ile się jeszcze będziesz
bawić w rozwiązaniem takiej całki po tymże podstawieniu.
26 sie 14:54
wredulus_pospolitus:
no nie ... ładnie wyjdzie ... fakt (zapomniałem o pochodnej z podstawienia)
26 sie 14:55
student: No widzisz?
26 sie 14:57
Jerzy:
Ja nie.Pokażcie.
26 sie 15:01
wredulus_pospolitus:
D
f = (−1 ; 1)
x = sint ; x ∊ (−1;1) −−> t ∊ (−π/2 ; π/2)
arcsinx = arcsin(sint) = t
x = sint −−−> dx = cost dt
| | et*cost | | et*cost | |
∫earcsinx/√1−x2 dx = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | √1 − sin2t | | |cost| | |
// cost > 0 , patrz dziedzina)//
= ∫ e
t dt = e
t + C = e
arcsinx + C
26 sie 15:12
student: Serio Jerzy...?
26 sie 15:12
Jerzy:
Z armatą na wróble ?
Przecież podstawienie: arcsinx = t załatwia sprawę w jednej linijce.
26 sie 15:20
wredulus_pospolitus:
Jerzy − przynajmniej wróbel we wróbelowym niebie będzie mógł kozaczyć, że na niego to armatę
trza było wytoczyć
26 sie 15:25
student: Ale w moim rozwiązaniu nie musisz pamiętać pochodnej z arcsin(x)
26 sie 15:41
Jerzy:
Kto bierze się za całki,pochodne musi mieć w małym palcu
26 sie 15:45