matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
są dwa rozwiązania
Bartoszko:
Podaj dla jakich argumentów x ∊ <0;2π> funkcja f(x)=cosx przyjmuje wartość
√
3
/2
25 sie 14:12
Jerzy:
√
3
π
π
cosx =
⇔ x =
+ 2kπ lub x = −
+ 2kπ
2
6
6
π
Dla: k = 0 z pierwszej grupy rozwiązań mamy: x =
6
11
Dla: k = 1 z drugiej grupy rozwiązań mamy: x =
6
25 sie 14:40
Bartoszko:
Dzięki Jerzyku
25 sie 15:15
janek191:
11
x =
π
6
27 sie 22:15