trójkąt
arni:
W okrąg o środku S wpisano trójkąt ABC a następnie na wysokości CD jako na średnicy
zakreślono okrąg ,który przecina boki AC i BC trójkąta ABC odpowiednio
w punktach E i F
Wykaż,że prosta SC jest prostopadła do prostej EF
24 sie 17:18
wredulus_pospolitus:
To jest zadanie z jakiejś książki zadań

Jeżeli tak to sprawdź czy aby na pewno DOKŁADNIE
przepisałeś/−aś treść zadania.
Jeżeli tak, to czy jest jakiś rysunek do tego zadania pokazujący jaki to konkretnie trójkąt ABC
jest.
Jeżeli nie, to łatwo pokazać kontrprzykład.
24 sie 18:14
Eta:

Widzę to tak

1/ rysunek
2/ w ΔADC : α+β=90
o
ΔBSC −−równoramienny o ramionach R to kąt między ramionami 2α −− środkowy oparty na łuku BC
bo kąt α −− wpisany oparty na łuku BC
to w ΔBSC : |∡FCS|=β
ΔCDE −− prostokątny ( bo |∡ DEC| =90
o −−wpisany w
okrąg oparty na średnicy CD
to |∡CDE|=α= |∡CFE| zatem kąt między prostymi SC i EF jest kątem prostym
co daje tezę
SC ⊥EF
=========
24 sie 19:53
Eta:
@
Blee pokaż,ten kontrprzykład
24 sie 19:54
Eta:
Miało być :
wredulus
24 sie 19:55