trójkąt
tomx:
W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku B ma miarę dwa razy mniejszą
od miary kąta przy wierzchołku C
Wykaż,ze |AB|2=|AC|(|AC|+|BC|)
23 sie 21:59
Mila:

1) z tw. o dwusiecznej :
2) Z podobieństwa trójkątów
ΔADC∼ΔABC
3) z (1) i (2)
| b | | b2 | | 1 | | b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| a | | c2−b2 | | a | | c2−b2 | |
c
2−b
2=ab ⇔c
2=ab+b
2⇔
|AB|
2=⇔|AC|*(|BC|+|AC|)
cnw
============
23 sie 22:47
Eta:

To ja "tradycyjnie"

z podobieństwa trójkątów ADB i ACD z cechy (kkk)
c
2=b(b+a)
|AB|
2=|AC|(|AC|+|BC|)
=================
c.n.w.
23 sie 23:08