Ciagi liczbowe
Ciekawy1: Znajdz sume wszystkich liczb nieparzystych pomiedzy 0 i 100 ktore nie sa wielokrotnosciami 3?
22 sie 22:23
Blee:
Metoda 1:
Suma wszystkich od 0 do 100
MINUS
Suma wszystkich wielokrotności 3 (a1 = 3, r = 3)
22 sie 22:28
Mariusz:
Suma dwóch ciągów arytmetycznych
Ciąg pierwszy
a
1=1 , r=6
Ciąg drugi
a
1=5 , r=6
| (1+97)*17 | | (5+95)*16 | |
| + |
| =49*17+800 |
| 2 | | 2 | |
=833+800=1633
23 sie 16:17
wredulus_pospolitus:
Mariusz ... interesujące ... czyli 2, 4 czy też 8, 10 jest wielokrotnością '3'
23 sie 16:18
Jerzy:
@Bleee,szukamy sumy liczb nieparzystych,a Ty uwzględniasz w rozwiązaniu też liczby parzyste
23 sie 16:45
student: Mariusz dobrze rozwiązał
23 sie 17:49
Jerzy:
Bleee pomylił się, sumując wszystkie liczby od 0 do 100,zamiast tylko parzyste.
23 sie 18:47
Jerzy:
*upss ... nieparzyste.
23 sie 19:16
Ciekawy1:
Suma liczb nieparzystych od 0 do 100
s =50/2(1+99)=2500
suma liczb nieparzystych ktore sa wielokrotnosciami 3
s=17/2(3+99)=867
Suma liczb nieparzystych ktore nie sa wielokrotnosciami 3
2500−867=1633
23 sie 20:03