proszę o rozwiązanie
anna: rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe czworokątne
w których suma promienia okręgu opisanego na podstawie i długości bocznej jest równa d
wyznacz długość krawędzi podstawy tego z rozpatrywanych ostrosłupów
który ma największą objętość. Oblicz tę największą objętość
22 sie 21:15
anna: o rozwiązanie
anna: rozpatrujemy wszystkie ostrosłupy prawidłowe czworokątne
w których suma promienia okręgu opisanego na podstawie i długości
krawędzi bocznej jest równa d
wyznacz długość krawędzi podstawy tego z rozpatrywanych ostrosłupów
który ma największą objętość. Oblicz tę największą objętość
22 sie 21:19
wredulus_pospolitus:
Krok 1: Wprowadzamy oznaczenia:
r −−− promień okręgu opisanego na podstawie
b −−− długość ściany bocznej
a −−− krawędź podstawy
Krok 2:
r + b = d −−−> b = d − r
r ∊ (0; d)
b ∊ (0 ; d)
Krok 3:
Krok 4:
H =
√b2 − r2 =
√d2 − 2dr
Krok 5:
Podstawiamy:
Krok 6:
Wyznaczasz maksimum funkcji. Obliczasz wartość maksymalną
Krok 7:
22 sie 21:22
wredulus_pospolitus:
PS. W kroku 4 dajemy nowe ograniczeni:
r ∊ (0 ; d/2) (co wynika z faktu, że r < b)
22 sie 21:31
anna: jak obliczyć krok 6
22 sie 22:56
wredulus_pospolitus:
Słowo−klucz: Pochodna
22 sie 22:57
wredulus_pospolitus:
A tak a propo −−− to właśnie krok 6 to pierwszy krok który nie sprowadza się (w Twoim
przypadku) do przepisania tego co napisałem.
22 sie 23:02
anna: bardzo proszę o rozwiązanie pełne ponieważ chciałabym sprawdzić czy dobrze rozwiązałam
23 sie 09:13
anna: mój wynik to
jeszcze raz proszę o pełne rozwiązanie
23 sie 09:49
Blee:
Pokaż jak liczyłaś.
23 sie 12:07
Blee: Czemu a i r NIE SĄ zależne od d
23 sie 12:07
wredulus_pospolitus:
winno Ci wyjść:
pokaż jak policzona została pochodna
23 sie 12:24
anna: słusznie chyba źle to obliczyłam
| | 2 | |
f(r)= |
| √r4 (d2 −2dr) = d2 r4 −2d2r5 |
| | 3 | |
f
, = 3d
2 r
3 −10 d
2r
4
H
2 =b
2 −r
2 ⇒ H
√(d−r)2 −r2⇒ H
√d2 −2dr
a =
√2r
r +b =d( suma długości promienia okręgu opisanego na podstawie i długości krawędzi bocznej)
r = d−b
| | 2 | |
nie wiem jak dość do wyniku r = |
| d |
| | 5 | |
23 sie 13:32
wredulus_pospolitus:
1) To co napisałaś w trzeciej linijce to głupota ... nie ma tutaj znaku równości

f(r) = r
4(d
2−2dr) = d
2r
4 − 2
dr
5
f'(r) =
4d
2r
3 − 10
dr
4
więc mamy:
| | 4 | |
4d2r3 − 10dr4 = 0 −−−> dr3(4d − 10r) = 0 −−−> r = |
| d lub r = 0 |
| | 10 | |
| | 1 | |
2) r = |
| a <−−− BZDUUUURA  |
| | 2 | |
23 sie 13:45
anna: słusznie przepraszam za błędy ale przy przepisywaniu robię błędy już
| | 2 | |
doszłam do tego że r = |
| d |
| | 5 | |
23 sie 13:52
anna: po poprawce
2a
2 =4r
2
a =
√2r
| | 1 | | 8 | | √5 | | 8*√5 | |
V= |
| * |
| d2 * |
| = |
| *d2 |
| | 3 | | 25 | | 5 | | 1125 | |
czy teraz jest dobrze proszę o odpowiedż
23 sie 14:14
anna: przepraszam ale znowu błąd
23 sie 14:32
wredulus_pospolitus:
Nadal masz źle
A czemu nie liczysz z tego wzoru:
| | 2 | | 2 | | 4 | |
V(r) = |
| r2√d2 − 2dr = |
| |
| d2*√d2 − 0.8d2 = |
| | 3 | | 3 | | 25 | |
| | 8 | | 8 | | 8√5 | |
= |
| d3√0.2 = |
| d3 = |
| d3 |
| | 75 | | 75√5 | | 375 | |
23 sie 14:37
wredulus_pospolitus:
Niestety ... robisz bardzo głupie błędy wynikające z nieuwagi.
Musisz nad tym poważnie popracować i przede wszystkim, nauczyć się sprawdzać wynik.
23 sie 14:41
anna: przepraszam jeszcze raz za moje roztargnienia słusznie i dziękuję bardzo za pomoc
jeszcze jedno pytanie czy dziedzina to r ∊ (0; d)
23 sie 14:43
wredulus_pospolitus:
początkowo tak ... ale później nanosisz 'poprawkę' na dziedzinę:
r ∊ (0, d/2) ze względu na to, że:
d = r+b oraz r < b (bo b −−− przeciwprostokątna trójkąta, r −−− przyprostokątna)
23 sie 14:49
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
gdybyś spojrzała na tę dziedzinę wcześniej to byś zauważyła, że r = |
| d NIE NALEŻY do |
| | 5 | |
tejże dziedziny
23 sie 14:49
wredulus_pospolitus: | | 3 | |
aj sorki ... Tobie wychodziło r = |
| d |
| | 10 | |
23 sie 14:50
anna: to w tym zadaniu jaka jest dziedzina
23 sie 15:01
wredulus_pospolitus:
napisałem −−− r ∊ ( 0 ; d/2) i wyjaśniłem dlaczego taka jest dziedzina
23 sie 15:08
anna: dziękuję bardzo za informacje oraz za pomoc w rozwiązywaniu zadania
23 sie 15:24