proszę o pomoc
janko: Funkcja f określona jest następująco: f(n)=NWD(1;n) + NWD(2;n)+ ...+NWD(n;n), n∊N+. Wartość tej
funkcji dla n=6 jest równa?
22 sie 14:37
janko: Czy wynik to 15?
22 sie 14:43
Jerzy:
Nie.
22 sie 14:51
m&m:
1+2+3+2+1+6 = 15
22 sie 14:53
Jerzy:
1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 = 21
22 sie 14:55
Jerzy:
@m&m , dlaczego uważasz,że f(4) = 2 ?
22 sie 14:57
wredulus_pospolitus:
Jerzy a ile wynosi NWD(4,6)
22 sie 14:58
wredulus_pospolitus:
i to nie f(4) to wszystko to f(6) jest
22 sie 14:58
m&m:
NWD(4,6)=2
NWD(5,6)=1
NWD(6,6)=6
22 sie 15:00
m&m:

22 sie 15:02