wybór kierunku studiów
anonim123: Witam. Napisałam matematykę podstawę na 80% i rozszerzenie 24% zamierzam iść na studia na
PWSZ Tarnów bo nie chcę stracić roku a potem może się przeniosę jeżeli jest taka możliwość. Mam
do wyboru następujące kierunki na które się dostałam informatyka, inżynieria materiałowa,
mechatronika
Co byłoby najlepsze dla mnie? Fizyka myślę że nie będzie problemem.
22 sie 12:00
HGH: To raczej do wróżbity pytanie.
22 sie 12:22
anonim123: A po czym łatwo znaleźć pracę?
22 sie 12:23
anonim123: i który kierunek jest najbardziej przyszłościowy?
22 sie 12:24
Jerzy:
Informatyka.
22 sie 12:30
wredulus_pospolitus:
Trudno nam doradzić w momencie w którym nie mamy bladego pojęcia o tym co Ciebie interesuje a
co nie. W czym jesteś dobra a w czym nie. Oraz to − jak już byś poprawiła maturę, to co byś
chciała studiować a czego nie.
22 sie 14:17
anonim123: Dobrze więc przez okres po maturach uczyłam się trochę programować w C++ dopiero zaczęłam i
czytałam o robotyce na razie nic w praktyce nie robiłam i te dwie rzeczy mnie interesowały, ale
teraz już trochę to
zaniedbałam bo chcę nadrobić rozszerzenie z matematyki bo mi nie poszło w tym roku. Myślę że
lepiej
od matematyki mi idzie fizyka.
22 sie 15:09
anonim123: Chemie ostatni raz miałam w gimnazjum i nic z niej nie wiem
22 sie 15:10
Jerzy:
Na dzień dzisiejszy najbardziej obleganym kierunkiem studiów ( 24 chętnych na 1 miejsce ) jest
koreanistyka.
22 sie 15:16
ite: Dla mechatroników (zarówno po technikum jak i po studiach) jest dużo pracy.
Trochę krzepy się w tym zawodzie przydaje, ale to może być zaletą dla ♀ !
22 sie 15:23
ite:
ad 12:24 za przyszłościową możną uznać każdą pracę, do której się idzie z przyjemnością i
wychodzi bez (wyraźnej) ulgi.
22 sie 15:27
ite:
Jeśli piszesz o przenoszeniu się, to znaczy że masz już jakiś pomysł, czego i gdzie chciałabyś
się uczyć dalej.
Wszystkie uczelnie publikują plany studiów, podając przedmioty, ilość godzin wykładów i
ćwiczeń, zakres materiału. Przejrzyj je, porównaj co jest na tej uczelni, na którą się
dostałaś z uczelnią, na którą chcesz się przenosić. Te same (z nazwy) kierunki na różnych
uczelniach różnią się nie tylko programem studiów, ale i poziomem (czytaj wymaganiami).
22 sie 15:46
anonim123: To zależy od wyniku matury, ale chyba chciałabym się dostać na automatykę i robotykę na
politechnice
w Krakowie, bo na informatykę chyba nie mam szans się dostać
do tego kierunku bardziej zbliżona byłaby mechatronika
22 sie 16:02
anonim123: pomyłka jak się przenoszę to liczą się wyniki ze studiów i nie wiem czy będę na tyle dobra żeby
dostać
się na informatykę
22 sie 16:09
anonim123: Czy w ogóle istnieje możliwość przeniesienia się w moim przypadku z PWSZ Tarnów
z mechatroniki na politechnikę na automatykę i robotykę Nie popatrzyłam wcześniej myślałam że
tam
też mają mechatronikę
22 sie 16:26
Flo:
Informatyka, tymczasem zabierz się się uzupełnienia wiadomości z matematyki.
Zobacz jakie są działy matematyki w I semestrze i do roboty
I to nie są żarty ani moje
wymysłłłłłłłły.
22 sie 16:52
anonim123: Myślicie że lepiej robić zadania z matematyki na poziomie rozszerzonym w liceum czy zacząć
czytać
literaturę polecaną do danego kierunku studiów w syllabusach?
22 sie 17:25
Mila:
Co zawaliłaś na matematyce R ?
22 sie 17:40
anonim123: Dużo tego jest zad.3 prawdopodobieństwo, planimetrię zad. 5 , zad.6 z parametrem
,zad.7.planimetria
zad 8. wyrażenia algebraiczne, zad.9
trygonometria ,10.ciągi 11. parametr źle obliczyłam deltę i nie zauważyłam kwadratów przy
warunku,
13. prawdopodobieństwo, 14. objętość ostrosłupa
22 sie 17:49
anonim123: Co w takim razie najlepiej robić?
22 sie 18:14
student: czemu tak słabo?
22 sie 18:24
anonim123: uczyłam się sama do rozszerzenia i przerobiłam za mało zadań tylko niektóre ze zbiorów jedynie
jedną
część kiełbasy do podstawy zrobiłam i jakieś zadania od cke.
22 sie 18:28
anonim123: tylko niektóre ze zbiorów z rozszerzenia
22 sie 18:35
Mila:
Jaką literaturę polecają?
22 sie 18:58
anonim123: 1. T. Jurlewicz, Z. Skoczylas, Algebra liniowa 1. Przykłady i zadania, Oficyna Wydawnicza GiS,
Wrocław 2006
2. T. Jurlewicz, Z. Skoczylas, Algebra liniowa 2. Przykłady i zadania, Oficyna Wydawnicza GiS,
Wrocław 2005
3. T. Jurlewicz, Z. Skoczylas, Algebra liniowa 1. Definicje, twierdzenia, wzory, Oficyna
Wydawnicza GiS, Wrocław 2006
4. T. Jurlewicz, Z. Skoczylas, Algebra liniowa 2. Definicje, twierdzenia, wzory, Oficyna
Wydawnicza GiS, Wrocław 2005
1. Banaś, J., Wędrychowicz S., Zbiór zadań z analizy matematycznej. Wyd. II., WNT, Warszawa
1994
2. Gewert M., Skoczylas Z., Analiza matematyczna Definicje, twierdzenia, wzory. Oficyna
Wydawnicza GiS, Wrocław 2003
3. M. Gewert, Z. Skoczylas, Równania różniczkowe zwyczajne. Oficyna Wydawnicza Gis, Wrocław
1999
22 sie 19:04
Mila:
Polecam najpierw GEWERT, SKOCZYLAS− Analiza i zbiór zadań z analizy matematycznej.
Mam te wszystkie pozycje ( były kiedyś w pdf) , to pomogę w razie trudności.
Bardzo ładnie jest wszystko wyjaśnione.
22 sie 19:14
anonim123: 2. Gewert M., Skoczylas Z., Analiza matematyczna Definicje, twierdzenia, wzory. Oficyna
Wydawnicza GiS, Wrocław 2003
1. Banaś, J., Wędrychowicz S., Zbiór zadań z analizy matematycznej. Wyd. II., WNT, Warszawa
1994
Dobrze zrozumiałam te dwie książki? Możesz napisać dokładniej?
22 sie 19:19
wredulus_pospolitus:
1) Olej 'definicje i twierdzenia' −−− i tak ich nie zrozumiesz obecnie (nie, to nie jest wrzuta
w Twoją stronę)
2) Jeżeli już tak bardzo chcesz się przygotować (nie wiem po co, ale ok) to opanuj:
a) liczenie granic ciągów i funkcji (w tym także reguła de'Hospitala)
b) liczenie pochodnych (ma to być z zamkniętymi oczami robione)
c) rysowanie wykresów podstawowych funkcji (parabole, hiperbole, pierwiastki, logarytmy,
funkcje trygonometryczne)
To szybko zaprocentuje. Nic więcej (na start) nie musisz umieć. Ewentualnie jeszcze zobacz 'co
to macierz' i naucz się dodawać i (przede wszystkim) mnożyć macierze, a no i wyliczanie
wyznacznika macierzy.
Resztę na bieżąco, gdy już będzie na ćwiczeniach.
22 sie 19:34
student: przećwicz sobie jeszcze całki
22 sie 19:48
wredulus_pospolitus:
@student −−− po cholerę
Jak opanuje (do perfekcji) pochodne i będzie miała czas to może wtedy, chociaż po kiego grzyba
siadać do czegoś o czym nie ma (obecnie) bladego pojęcia?
Będzie na ćwiczeniach, to wtedy będzie się uczyć (i ćwiczyć w domu). Po kiego grzyba teraz? Nic
dobrego z tego nie wyjdzie.
22 sie 19:55
wredulus_pospolitus:
Jak to się mówi −−− nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
22 sie 19:55
anonim123: Dziękuję za opinie i pomoc.
22 sie 20:04
student: całki sa bardzo trudne i im szybciej je przećwiczy tym lepiej
22 sie 20:36
Całki : Są całki trudne i całki proste, więc bez przesady
Prawie każde zadanie można nieźle
skomplikować tak, by było trudne
22 sie 20:43
wredulus_pospolitus:
Student −−− pitolenie.
Jeżeli (właśnie) będzie miała do perfekcji opanowane pochodne to całki będą proste. Co nie
zmienia faktu, żeby całki szybko (i poprawnie) rozwiązywać to po prostu trzeba siąść i
przerobić te 300−500 całek
(z tym się chyba każdy z wyższym wykształceniem zgodzi).
Druga sprawa −−− a co jej da siadanie do całek TERAZ, jeżeli:
1) nie wie co to jest,
2) nie ma w jednym palcu pochodnych więc 'nie widzi', że dana część całki to nic innego jak
pochodna takiej a nie innej funkcji.
To może niech od razu siada do równań różniczkowych, no bo przecież one są 'trudne i im
szybciej je przećwiczy tym lepiej'.
Tak jak napisałem −−− nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Jak ma coś powtarzać, to właśnie to co powinna była opanować w liceum (bo de facto to jest to
od czego się zaczyna pierwszy semestr).
22 sie 20:47
student: Nie sluchaj sie tego nade mna
22 sie 21:59
wredulus_pospolitus:
Masz rację ... lepiej nie słuchać się absolwenta szkoły wyższej, lepiej posłuchać się chłopaka,
który dopiero idzie na studia i nie wiedział jak poprawnie wypełnić formularz zgłoszeniowy.
Na pewno na tym o wiele lepiej wyjdzie.
A Ty siadłeś do całek przed opanowaniem do perfekcji pochodnych? Czy w ogóle siadłeś do całek?
22 sie 22:06
student: Ja całki mam w małym palcu
22 sie 22:25
wredulus_pospolitus:
Cieszę się Twoim szczęściem (to ważne by w siebie wierzyć).
Jednak to nie była odpowiedź na żadne z powyższych pytań.
22 sie 22:38
student: To była co najmniej odpowiedź na drugie pytanie
22 sie 22:52
wredulus_pospolitus:
Nie do końca bo mogłeś (tak jak to było w moim przypadku) byś w takiej klasie, w której z
wyprzedzeniem przerobiliście materiał i nauczyciel wprowadził i przerobił z Wami całki. W
takim też razie nie musiałeś samodzielnie do nich siadać.
22 sie 22:59
wredulus_pospolitus:
Nie do końca, bo mogłeś (tak jak to było w moim przypadki) być ...
22 sie 23:01
anonim123: Jak myślicie czy przy wyborze kierunku sugerować się tym że nie ma tam w ogóle dziewczyn tak
jest
na mechatronice przez co moja mama mówi że to kierunek dla chłopaków i żebym wybrała
informatykę
lub inżynierię. Nie wiem czy sobie poradzę na tym kierunku ale jak coś to bym mogła chyba
przejść
na inżynierię materiałową bo tam jest mało chętnych
23 sie 10:37
wredulus_pospolitus:
1) Czy na uczelni będą zajęcia zdalnie, hybrydowo, czy na uczelni?
2) Czy istotne jest dla Ciebie, aby na kierunku mieć inne dziewczyny?
3) Jeżeli zajęcia nie będą zdalnie, to czy będziesz mieszkać w akademiku, czy na stancji/w
domu?
4) Jaki jest Twój 'go to' kierunek w Krakowie?
5) Inżynieria materiałowa to (w moim odczuciu) ślepy zaułek
6) Fizyka na wyższej uczelni to CAŁKOWICIE INNA fizyka niż ta która była w szkole średniej
To są równania różniczkowe (jeszcze nie wiesz co to jest) czyli matematyka, która
(przynajmniej na początku) będzie dla Ciebie mało intuicyjna.
7) Pamiętaj, że aby przepisać się (po np. zaliczeniu I roku) na polibudę w Krakowie nie tylko
będziesz musiała mieć wysoką średnią na I roku, ale także musisz mieć poprawioną maturę z
matematyki (najlepiej poprawioną już zimą).
8) Osobiście proponowałbym Ci raczej informatykę (chyba że chcesz na robotykę do Krakowa
później pójść) ze względu na:
a) mniej fizyki,
b) o ile potrafisz logicznie myśleć i analizować, to dasz sobie radę z przedmiotami
c) więcej niewiast na kierunku.
23 sie 12:31
anonim123: 1) jeszcze nie wiem jak będzie
2)niekoniecznie
3)będę mieszkać w domu bo mam niedaleko
4)nie wiem do końca keszcze ale chyba albo informatyka albo robotyka łatwiej jest się dostać
Na politevhnikę na robotykę
5)chyba najmniej mnie interesuje
6)Lubię fizykę bardziej niż matematykę
7) dzięki za informacje nie wiedziałam że muszę poprawić też maturę jak tak to łatwiej byłoby
mi się
Przygotować z dizyki
8) akurat mniej fizyki to dla mnie minus
23 sie 12:51
wredulus_pospolitus:
Nie zrozumiałaś mnie, więc napisze jeszcze raz:
Fizyka na studia TO NIE JEST fizyka którą znasz, wszystkie wzory które poznałaś do tej pory
zaczynają wyglądać inaczej.
Matematyka w fizyce nie sprowadza się już do potęgowania, przekształcania wzoru.
Na wyższej uczelni studenci mają problem przede wszystkim z dwoma przedmiotami:
− matematyka (bo mają braki ze szkoły średniej a nawet gimnazjum),
− fizyką (zakamuflowaną pod różnymi nazwami/przedmiotami), która jest po prostu matematyką z
która dotychczas nie miałaś styczności
Na polibudzie jak wyglądał wzór wyliczania punktów? Fizyka jest na równi z matematyką, czy
jednak matematyka ważniejsza?
Łatwiej (większe pole do poprawy) masz z matematyki niż z fizyki (zakładam, że fizykę lepiej
napisałaś).
Zauważ, że chcesz 'iść w górę' (na 'lepszą uczelnię') i nie będziesz jedyną próbującą tego.
Dziekan po prostu będzie wybierał 'najlepszych' i jak będzie miał szereg ludzi ze średnią 4.5+
po I roku to przynajmniej spojrzy na wyniki matur, a tam ... buuuum ... 24% z rozszerzenia =
tej Pani to jednak podziękujemy.
Druga sprawa jest taka − że jeżeli będziesz poprawiać maturę (i ją naprawdę poprawisz) to nawet
jak się nie uda przepisać na II rok, to możesz się starać o przyjęcie na I rok (a jeśli się
uda, to przynajmniej część przedmiotów sobie przepisać).
Oczywiście, że na informatykę są wyższe progi, bo jest więcej chętnych.
Tak czy siak −−− jeżeli naprawdę chcesz pójść na polibudę do Krakowa, to najbliższe 8−9
miesięcy musisz naprawdę siąść do nauki, bo nie tylko będziesz musiała mieć wysokie oceny na
swoim kierunku, to jeszcze musisz się podciągnąć z matematyki (i najlepiej także fizyki)
maturalnej −−− a na to poświęcisz bardzo dużo czasu.
No to nadal pozostaje pytanie −−− co wolałabyś studiować w Krakowie (ewentualnie −−− czy
czujesz się na siłach, aby poprawić maturę na 80%+ rozszerzenie).
23 sie 13:10
anonim123: Tak wysoko 80%+ chyba nie uda mi się poprawić matematyki na politechnice fizyka jest tak samo
punktowane
23 sie 13:20
wredulus_pospolitus:
Spojrzałem na PK i progi z poprzedniego roku:
1) Masz dwa kierunki informatyki tam
2) Z progów wynika, że z mniej niż 72% z rozszerzenia (matma, fizyka lub informatyka) nie
miałaś szans, a i tak:
a) na jednym kierunku (gdzie 72% było progiem w II turze) przyjęli o 39% więcej niż
początkowo planowano
b) na drugim kierunku (gdzie 73.5% było progiem w I turze, a później było tylko gorzej,
bo powyżej 80%) przyjęli o 5% więcej studentów niż początkowo planowano
Tak więc −−− 80%+ z rozszerzenia i polecałbym poprawiać matematykę, bo zawsze mogą zmienić wzór
do liczenia punktów (i np. brać pod uwagę matematykę + jeden z przedmiotów dodatkowych)
23 sie 13:38
anonim123: Wiem, ale nie wiem czy jestem w stanie na tyle napisać
23 sie 13:50
getin:
80%+ z rozszerzenia aby mieć to chyba trzeba być automatem
mamy niż demograficzny, coraz mniej osób studiuje
dziekanom uczelni jest na rękę aby mieć studentów na swoich uczelniach
moim zdaniem przeciętnemu studentowi który ma zaliczony 1 semestr
uda się dogadać z dziekanem w sprawie przeniesienia się z uczelni A na uczelnię B
i to bez poprawiania wyniku matury
23 sie 14:02
getin:
co nie zmienia faktu że na 2−gim semestrze znajomość matematyki rozszerzonej się przyda i to
bardzo, szczególnie wielomiany, funkcje trygonometryczne, ciągi liczbowe
stereometrię można sobie odpuścić
23 sie 14:04
wredulus_pospolitus:
@getin, problem w tym, że:
1) Mówimy tutaj o Politechnice Krakowskiej. Jednej z czołowych uczelni w regionie, do którego
ludzie ciągną. Uczelnia nie boryka się z brakiem chętnych na kierunki informatyki.
2) Nie wiadomo jak będzie w tym roku, ale w poprzednim przyjęli na oba informatyczne kierunki w
sumie ponad 25% więcej studentów niż zakładano, tak więc odsiew po pierwszym/drugim semestrze
musiałby być większy.
3) Uczelnie wyższe często przyjmują na pierwszy rok więcej ludzi niż to wynika z ich możliwości
na wyższych rocznikach (chociażby ze względu na kadrę bądź liczbę sal laboratoryjnych).
Swego czasu na Polibudzie Gdańskiej na budownictwo limit był 600 osób (a przyjmowano trochę
więcej) podczas gdy na 2 roku liczba studentów miała być nie większa niż 400 ze względu
właśnie na dostępność sal laboratoryjnych.
4) Powiedzmy, ze po I/II semestrze są wolne miejsca na jednym z tych kierunków. Czy uważasz, że
inni studenci (z innych uczelni) nie będą próbowali tego samego co autorka tematu? Czy w
przypadku gdy będzie (powiedzmy) 5 osób na miejsce ze zbliżoną średnią z I roku (bądź
semestru) to dziekan nie spojrzy na wyniki z matur?
Oczywiście, nie wiemy na ile autorka napisała fizykę (mam nadzieję że rozszerzoną).
5) Poprawa matury (w szczególności z matmy) uznaje jako:
a) poprawa swej pozycji względem innych w podobnej sytuacji do autorki tematu,
b) umożliwienie wybrania drugiej bramki, czyli aplikowania za rok na I rok studiów wraz z
rocznikiem niżej (po prostu to poszerza jej możliwości i to znacząco bo nie stawia wszystkiego
na jedną kartę).
6) 80%+ to trzeba być automatem? Nie ... to trzeba być po prostu dobrym (nie bardzo dobrym, a
dobrym) z matematyki. Z przedmiotu, który MUSISZ mieć dobrze opanowany, aby sobie później
poradzić na uczelni.
23 sie 14:22
anonim123: A jeżeli na PWSZ Tarnowie pójdę na mechatronikę to będę mogła się przenieść na automatykę i
robotykę
W Krakowie jeżeli tam będą inne przedmioty?
23 sie 20:01
anonim123: Bo na automatykę i robotykę na PWSZ się nie dostałam
23 sie 20:04
getin:
dla nas, mających wieloletnie doświadczenie te zadanka z rozszerzenia nam się łatwe wydają i
wiele z nich zrobimy ot tak z zamkniętymi oczami
ale obiektywnie − dla kogoś kto jest zaraz po 3 letnim liceum (w sumie 2,5−letnim)
do tego w zeszłym roku przeżył strajki wybijające z rytmu uczniowskiego
to ciężko było wycisnąć 80%
23 sie 21:52
wredulus_pospolitus:
@getin,
jasne − łatwo nam mówić w momencie w którym nie jest to dla nas jakieś większe wyzwanie, jednak
z drugiej strony − zgodzisz się chyba ze mną w kwestii tego, że jeżeli ktoś nie ma dobrze
opanowanego materiału ze szkoły średniej to odbije się mu to czkawką w trakcie studiów (raczej
wcześniej niż później)..
Oczywiście, są historie studentów 3 roku, którzy nie wiedzą co to jest logarytm, jednak w
większości przypadków wygląda to tak, że jak ktoś ma braki ze szkoły średniej to w końcu
wylatuje bo nie daje sobie rady.
I nie sądzę, aby to było 'ciężko wyciągnąć' patrząc na to jak poradzili sobie maturzyści,
którzy poświęcili sporo czasu na przygotowanie i siedzieli tutaj na forum. Gdyby mieli zajęcia
w szkole, z pewnością poszłoby jeszcze lepiej.
Mam także nadzieję, że widzisz logikę w tym co napisałem odnośnie poprawy matury z matematyki.
Autorko −−− nie wiemy jak duże różnice programowe są pomiędzy automatyką i robotyką na PK, a
mechatronika na Tarnowskim PWSZ.
Dziekan oczywiście może Ci pozwolić rozpocząć od II roku po warunkiem, że będąc na IV semestrze
będziesz chodzić na 'brakujące' zajęcia z semestru II. Może także upierać się, że różnice
programowe są zbyt wielkie i musisz rozpocząć od I roku i startować w normalnej rekrutacji (i
tutaj powraca temat matury) z opcją przepisania ocen z części przedmiotów.
Jednak to wszystko zależy od tego jakie będziesz miała oceny.
Jeżeli będziesz miała dobrą średnią (i najlepiej także dobrze poprawioną maturę) to dziekan
będzie skłonny pójść Ci na rękę. Jeżeli jednak będziesz miała średnio 3.0 − 3.5 to nie ma się
co łudzić, że dziekan będzie Ci szedł na rękę (jeżeli tylko będzie miał taką możliwość), po
prostu wybierze inną osobę która chce się przenieść do nich na kierunek.
23 sie 22:12
anonim123: Dziękuję za pomoc.
24 sie 21:31
anonim123: Odradzają mi mechatronikę że to jest najbardziej trudne. A czy automatyka i robotyka jest
łatwiejsza, bo
nie składałam tam papierów ale chyba mogę się tam przenieść jeżeli Rektor się zgodzi? Co jest
jak trudne z
kierunków które mam do wyboru tzn. informatyka, inżynieria materiałowa mechatronika i
ewentualnie
automatyka i robotyka?
26 sie 10:52
ite: HGH już na początku tego wątku wskazał, kto zna odpowiedzi na Twoje pytania. Na pewno nie
użytkownicy tego forum.
Rektorzy wyższych uczelni podejmują niezależne decyzje (całe szczęście) na podstawie swojej
wiedzy i doświadczenia. Starają się przewidzieć, czy przenosząc się, student z takimi akurat
wynikami ma szanse sobie poradzić na danym kierunku czy nie. Jeśli szanse są małe, to pewnie
lepiej, jak będzie się uczyć się czegoś innego.
Odpowiedź na pytanie: czy mechatronika jest łatwiejsza niż automatyka i robotyka − nie
istnieje. Bo dla kogoś jest, dla innego nie ← nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi dla
wszystkich!
A co jest lepsze i łatwiejsze dla Ciebie i czym chciałabyś się zajmować, naprawdę nikt poza
Tobą nie będzie wiedział.
26 sie 11:44
ite: Odpowiedzi na niektóre pytania nie znajdzie się u innych, trzeba ich poszukać w sobie : ).
Wybór zawodu i sposobu kształcenia jest właśnie takim obszarem, trudne to, ale trzeba
posłuchać przede wszystkim siebie: co i jak by się chciało robić.
Czasem trzeba zaryzykować i podjąć duży wysiłek, wierząc w swoje możliwości, czasem pójść w
inną stronę niż się planowało.To mają być Twoje studia i Twój zawód.
To była odrobina filozofii na tym stechnicyzowanym forum dla umysłów ścisłych : )))
26 sie 12:07
Struna: C
26 sie 14:52
wredulus_pospolitus: Kobieto −−− zaczynasz już trochę przesadzać. Zastanów się przez chwilę czego Ty tak naprawdę od
nas oczekujesz?
Skoro Twoim planem jest przejść na polibudę Krakowską to przecież wybierasz ten kierunek na
PWSZ który najbardziej odpowiada (jeśli chodzi o zajęcia na I roku) temu na który chcesz iść
na PK.
Co Ci za różnica czy (na PWSZ) automatyka i robotyka jest łatwiejsza czy trudniejsza od
mechatroniki? TY I TAK CHCESZ IŚĆ NA PK
I tak jak już Ci parokrotnie napisałem −−− na pierwszym roku ludzie stękają z powodu matematyki
i fizyki (ukrytej pod przeróżnymi przedmiotami, bez różnicy jakimi) i to się tyczy KAŻDEGO
kierunku 'inżynierskiego'.
Także Ci napisałem, że inżynieria materiałowa to ślepa uliczka. Czego jeszcze więcej chcesz.
Zresztą na PK nie będziesz chciała iść na inżynierię materiałową to po kiego grzyba o niej
jeszcze wspominasz
Weź się w garść i albo podaj jakie KONKRETNIE masz plany na siebie, albo daj spokój i nie pytaj
nas co chwilę o to jaki TY masz kierunek wybrać.
PS. A nawet jeśli wybierzesz zły kierunek (nie będzie pasował Ci bądź nie będziesz dawała sobie
rady) to:
1) I tak po pierwszym roku nie będzie to wynikało z samego kierunku tylko Ty będziesz winna (bo
na pierwszym roku na każdym kierunku masz GŁÓWNIE matematykę i fizykę),
2) To za rok złożysz papiery na inny kierunek i zaczniesz od pierwszego roku (jeżeli nie uda Ci
się przenieść w ramach kierunku na II rok), co w tym strasznego? Do wojska Ciebie nie wezmą
jak wylecisz ze studiów.
26 sie 15:05
anonim123: Dziękuję. Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie
26 sie 15:09
wredulus_pospolitus:
Ale nie musisz przepraszać ... rozumiemy, że stoisz przed ważnym (ale nie ostatecznym) wyborem
i chcesz porady.
Jednak chciej tej porady, ewentualnie dyskusji, a nie byśmy za Ciebie podjęli decyzję.
Jeżeli Twoje plany co do PK uległy zmianie, to powiedz o tym, bo w końcu ma kluczowe znaczenie
przy podejmowaniu decyzji co do kierunku studiów na PWSZ ( bo tę uczelnię traktujesz jako
uczelnię tymczasową po to by 'nie stracić roku' na PK)
26 sie 15:15
anonim123: Niby plany mi się nie zmieniły, ale rodzina wywiera na mnie nacisk aby nie iść na mechatronikę
i automatykę i robotykę
dlatego zaczęłam się zastanawiać czy sobie poradzę bo podobno te kierunki są najtrudniejsze.
26 sie 16:05
anonim123: Wybiorę mechatronikę a potem się przepiszę na automatykę i robotykę
26 sie 16:07
sd: Nie idz na te marną uczelnię już lepiej w domu posiedzieć niż tracić tam czas
26 sie 18:40
anonim123: Dlaczego? Masz z tą uczelnią jakieś złe doświadczenia?
26 sie 19:38
Mila:
Zacznij uzupełniać wiadomości
26 sie 19:56
anonim123: Już zaczęłam Mila
26 sie 20:49
Mila:
Wytrwałości i powodzenia życzę
26 sie 23:20
anonim123: Dziękuję
27 sie 12:05
student: A nie chcesz isc na Kryminologie?
27 sie 12:25
anonim123: Czy jeżeli w przedmiotach mam algebrę liniową to warto powtórzyć coś z liceum?
28 sie 10:11
ICSP: Ciężko powiedzieć.
Na pewno trygonometrię,
może rozwiązywanie układów równań metodą podstawiania.
Ewentualne braki wyjdą już przy robieniu zadań.
28 sie 10:51
student: Poćwicz sobie całki koniecznie
28 sie 13:37
wredulus_pospolitus:
Na dobrą sprawę nie musisz powtarzać algebry ... algebra liniowa na studiach to jest coś czego
nie miałaś w szkole średniej.
@student ... daj se spokój z tymi całkami. Niech ona opanuje pochodne, wtedy może się zacząć
martwić całkami. Zresztą całki zaczną się dopiero pod koniec pierwszego semestru (jeśli nie w
II semestrze).
28 sie 18:36
anonim123: Dziękuję za pomoc
28 sie 18:46
anonim123: Jak umotywować swoją prośbę o przeniesienie z mechatroniki na automatykę i robotykę. Za bardzo
się na razie
na tym nie znam. Jedyne moje doświadczenie to trochę programowania amw c++ i kurs na forbot
29 sie 21:03
wredulus_pospolitus:
Ale kiedy Ty chcesz się przenosić? W ramach jednej uczelni czy mówimy o Krakowie?
Jeżeli TERAZ (w ramach jednej uczelni) to NIKT Ci się nie zgodzi na zmianę.
Jeżeli myślisz o przyszłości to ... się tym obecnie nie martw i skup się na nauce + poprawie
matury z rozszerzonej matmy (ewentualnie fizyki).
29 sie 21:47
anonim123: Dlaczego teraz nikt się nie zgodzi kiedy można wnieść o przeniesienie a na automatyce i
robotyce
nie ma zajętych 1/3 miejsc?
29 sie 21:49
wredulus_pospolitus:
Jeżeli z końcem okresu rekrutacyjnego (będzie jeszcze zapewne II może nawet III nabór) będziesz
mogła się starać dostać się na automatykę i robotykę, jednak zapewne to będzie odbywało się
jako standardowa rekrutacja.
Najlepiej (zwłaszcza że uczelnia z Twojego miasta) jakbyś sprawdziła kiedy prodziekan ds.
edukacji (z wydziału na którym jest automatyka i robotyka) ma dyżur i się umówiła z nim na
rozmowę
29 sie 21:59
anonim123: Dobrze umówię się z prodziekanem. Dziękuję.
29 sie 22:36
daras: idź Ty już lepiej na tę koreanistykę
30 sie 09:18
Wirus: A ja lubie seriale koreanskie ,
2 wrz 03:13
Gugu: A
20 wrz 17:32