Pochodna
Ciekawy1: Rozumiem pochodna z definicji i co to ma wspólnego z siecznymi i stycznymi. Ale dlaczego jest
tak, że jeśli robię coś odwrotnego do różniczkowania to otrzymam obszar pod wykresem? czy
można to pokazać z definicji pochodnej? Wiem, że to działa, ale nie wiem dlaczego?
21 sie 19:47
Jerzy:
Doprecyzuj pytanie.
21 sie 21:28
Ciekawy1: Na przyklad mamy funkcje y= x2 kiedy obliczamy pochodna to y'=2x. Teraz 2x calkujemy na
przedziale na przyklad <0,2> i otrzymujemy x2 = 22=4 i mowimy ze jest to pole powierzchni
pod wykresem 2x. Calkowanie i rozniczkowanie sa procesami odwrotnymi. Jakie polaczenie ma
teraz to pole powierzchni z pochodna, z funkcja pierwotna?
21 sie 23:13
Mila:
Ciekawy, zacznij analizę od początku, a nie od środka.
Przeczytaj : Pojęcie całki. Interpretacja geometryczna całki oznaczonej.
22 sie 20:17