wyrażenia algebraiczne zamknięte
anonim123: wielomian w(x)=x3−3x2−2x+6 ma A. dokładnie jeden pierwiastek będący liczbą rzeczywistą
B.dokładnie trzy pierwiastki
jeden niewymierny i dwa wymierne C. dokładnie trzy pierwiastki jeden wymierny i dwa niewymierne
D. dokładnie trzy pierwiastki będące liczbami wymiernymi Skąd mam wiedzieć że pierwiastkiem
jest np. √2
21 sie 18:15
Jerzy:
= x2(x − 3) − 2(x − 3) = (x2 − 2)(x − 3) = ( x + √2)(x − √2)(x − 3)
21 sie 18:19
anonim123: Dziękuję
21 sie 18:23
anonim123:
21 sie 18:23