stereometria
Aneta:): hej

mam problem, prosze o pomoc...
przekątna d sześcianu jest o 2 cm dłuższa od jego krawędzi.Oblicz:
a) pole powierzchni całkowitej szescianu
b)objętość sześcianu
c)miarę kąta "alfa" nachylenia przekątnej sześcianu do jednej ze ścian
28 lut 15:28
Noah: czy to jest szescian foremny?
28 lut 15:30
Noah: sry pomylilo mi sie uuuj (....)
28 lut 15:31
Noah:
28 lut 15:31
Aneta:): prosze pomóz
28 lut 15:32
Noah: alez prosze
28 lut 15:34
Noah: d=a
√3
d=a+2
a+2=a
√3
a=
√3+1
a) P
c=6a
2
P
c=6(
√3+1)
2 <= to wylicz juz sama
b)V=a
3
V=(
√3+1)
3 <= to wylicz juz sama
28 lut 15:37
Aneta:): dzięki!
28 lut 15:38
Noah: a c) jeszcze
analogicznie jak wyzej podtsawiasz wartosci pod a i liczysz
28 lut 15:41
Aneta:): thx
28 lut 15:56
Noah: Aaaa znam taka jedna b. ladna Anete wiec milo mi sie rozwiazywalo ^^ joke
28 lut 15:59
Aneta:): no ja nie wiem kogo nazm bo nie znam imienia Twojego

hehe
28 lut 16:22