kuba: proszę o pomoc.... pochodna
xe
-1/2*x
2
=

?
jak to policzyć

prosze o wyjaśnienie
19 lis 23:49
Basia:
jeśli dobrze przeczytałam to powinno być tak:
(xe-1/2 x2)`= pochodna iloczynu (fg)`=f`g+fg`
(x)` * e-1/2 x2 + x * (e-1/2 x2)`=
1 * e-1/2 x2 +x * e-1/2 x2 * (-1/2 x2)`= (ex)`=ex i poch.f.złożonej
e-1/2 x2 +x * e-1/2 x2 * (-1/2 * 2x) =
e-1/2 x2 -x2 * e-1/2 x2 =
(1-x2) * e-1/2 x2
z tym że zakładam, że wykładnik to -1/2 *x2 czyli inaczej -x2/2
jeżeli to x2 jest w mianowniku wykładnika to będzie inaczej
20 lis 00:10
kuba: dziekuje

a mam jeszcze ptanie.. jak poznac ze funkcja jest funkcją złożona

?
20 lis 00:47
Mycha: hmm... jezeli masz wzory na pochodne, te podstawowe a funkcja jest podobna ale ma np inny
argument np
sin(2x+1), cos2x, e
3x ln(2x) itd...
rozumiesz
20 lis 05:39