trójkąt
janko:
W okrąg o środku S wpisano trójkąt równoboczny ABC w którym punkt D
jest środkiem boku AC
Na krótszym łuku AB zaznaczono punkt P
Wiedząc, że punkt M jest punktem symetrycznym do punktu P względem punktu D
Wykaż ze |MP|=|MB|
21 sie 17:03
Eta:

1/ rysunek
E −− środek odcinka PB
BD −− środkowa ΔABC i ΔPBM
to |DS|=x i |BS|=2x punkt S jest środkiem ciężkości ΔABC i ΔPBM
więc punkty S , E i M leżą na jednej prostej EM, która jest jednocześnie
symetralną podstawy AB w ΔPBM
a zatem ΔPBM jest równoramienny
i mamy tezę:
|PM|=|BM|
=========
21 sie 20:22