matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
kasia:
Zapisz jako potęgę liczby a
(a
2
)
7
:a
4
a)
a
6
*a
(a
7
*a
3
)
2
b)
a
5
: [(a
3
)
3
*a
5
]
2
w a) wychodzi mi a
1
0, a w b) a
4
3,ale w odp są inne wyniki
21 sie 12:00
Jerzy:
a
14
:a
4
a
10
a) =
=
= a
3
a
7
a
7
21 sie 12:06
Jerzy:
(a
10
)
2
a
20
b) =
=
= a
43
a
5
:(a
14
)
2
a
−23
21 sie 12:08
kasia:
(a
8
:a
5
):a
4
tu będzie a
10
, zgadza się?
(a
9
)
2
:a
21
21 sie 12:13
Jerzy:
a
−1
=
= a
2
a
−3
21 sie 12:14
kasia:
faktycznie, dzięki
21 sie 12:29