Niech an będzie liczbą dodatnich, całkowitoliczbowych rozwiązań równania
Karmel: Niech an będzie liczbą dodatnich, całkowitoliczbowych rozwiązań równania:
x1 +2x2 +3x3 = n. Wskaż funkcję tworzącą f(x) dla ciągu a0,a1,a2,...
21 sie 11:08
wredulus_pospolitus:
a0 = 1 (0,0,0)
a1 = 1 (1,0,0)
a2 = 2 (2,0,0) , (0,1,0)
a3 = 3 (3,0,0) , (1,1,0) , (0,0,1)
a4 = 4 (4,0,0) , (2,1,0) , (0, 2,0) , (1,0,1)
a5 = 5 (5,0,0) , (3,1,0) , (1, 2,0) , (2,0,1) , (0,1,1)
a6 = 7 (6,0,0) , (4,1,0) , (2, 2,0) , (0,3,0) , (3,0,1) , (0,0,2) , (1,1,1)
a7 = 8 (7,0,0) , (5,1,0) , (3, 2,0) , (1,3,0) , (4,0,1) , (1,0,2) , (2,1,1) , (0,2,1)
a8 = 9 (8,0,0) , (6,1,0) , (4, 2,0) , (2,3,0) , (0,4,0) , (5,0,1) , (2,0,2) , (3,1,1) ,
(1,2,1)
a9 =11 (9,0,0) , (7,1,0) , (5, 2,0) , (3,3,0) , (1,4,0) , (6,0,1) , (3,0,2) , (0,0,3) ,
(4,1,1) , (2,2,1) , (0,3,1)
Możesz jeszcze rozpisać dla n ≤ 15 i na podstawie tego zauważyć prawidłowość (jeśli nadal jej
nie widzisz).
Następnie udowodnić tę prawidłowość i na podstawie tego zapisać funkcję.
21 sie 13:44
Karmel: @wreduluspospolitus
nie jestem pewny dlaczego w takich przypadkach rozpatrujesz rozwiązania z zerami, skoro mają
być dodatnie całkowitoliczbowe. Np dla
a0 = 1 (0,0,0)
a1 = 1 (1,0,0)
czy nie powinniśmy ich czasem pominąć?
24 sie 13:34
Blee:
A widzisz. Nie spojrzałem ze chodzi o dodatnie (myślałem o nieujemnych).
To skoryguj to co pisalem
24 sie 13:40
Blee:
to w takim razie
a6 = 1 (1,1,1)
a7 = 1 (2,1,1)
a8 = 2 (3,1,1), (1,2,1)
....
itd.
Zauważ, że będzie to nic innego jak to co wcześniej napisałem tylko 'przesunięte' i dodane
(1,1,1) do każdego rozkładu
Więc a6 powstaje z mojego (błędnego) a0 poprzez dodanie do każdego przypadki 1,1,1.
a7 powstaje z błędnego a1, itd.
24 sie 14:07
Pytający:
Blee, a
8, a
9 masz źle w tym pierwszym wpisie (brakuje po jednym przypadku).
Poza trzeba tylko funkcję tworzącą znaleźć, więc po cóż tak kombinować:
• a
n liczba dodatnich, całkowitoliczbowych rozwiązań równania x = n, wtedy funkcja tworząca
• a
n liczba dodatnich, całkowitoliczbowych rozwiązań równania 2x = n, wtedy funkcja tworząca
| | x2 | |
(an) to f(x) = |
| , |
| | 1 − x2 | |
• a
n liczba dodatnich, całkowitoliczbowych rozwiązań równania 3x = n, wtedy funkcja tworząca
| | x3 | |
(an) to f(x) = |
| , |
| | 1 − x3 | |
• a
n liczba dodatnich, całkowitoliczbowych rozwiązań równania x
1 + 2x
2 + 3x
3 = n, wtedy
| | x | | x2 | | x3 | |
funkcja tworząca (an) to f(x) = |
| * |
| * |
| . |
| | 1 − x | | 1 − x2 | | 1 − x3 | |
24 sie 16:37
Mila:
24 sie 20:36