kąt alfa
Hary: sinα=cos30o α=?
21 sie 08:52
wredulus_pospolitus:
sina = cos30 −−−> ze wzorów redukcyjnych: sina = cos(90−a)
cos(90−a) = cos30 −−−> 90−a = 30 −−−> a = 60o
21 sie 09:20
wredulus_pospolitus:
PS. przy założeniu, że jesteśmy w I ćwiartce.
21 sie 09:20
Jerzy:
| | π | | 2π | |
α = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ , k − dowolna liczba całkowita |
| | 3 | | 3 | |
21 sie 09:43
Hary: jerzy ale to nie jest funkcja
wredus założyłeś że jest to kąt ostry a nie napisałem że jest taki
21 sie 10:00
getin:
jurek potraktował to jako równanie trygonometryczne (bo to jest równanie trygonometryczne), a
po obu stronach równania występują funkcje
21 sie 10:12
getin:
*Jurek
21 sie 10:12
Jerzy:
Oczywiście,że to nie jest funkcja ,tylko równanie i podałem ci zbiór wszystkich jego rozwiązań.
21 sie 10:13
wredulus_pospolitus:
Ale co nie jest funkcją? Jerzy rozwiązał to równanie podał wszystkie (nieskończenie wiele)
rozwiązań tegoż równania
21 sie 10:14
Jerzy:
Np: x + 4 = 10 , to też jest jest równanie , gdzie po obydwu stronach występują funkcje.
21 sie 10:15
21 sie 10:17
Jerzy:
| | √3 | |
A niby dlaczego nie jest równy |
| ? |
| | 2 | |
21 sie 10:18
Hary: | | √3 | |
a dlaczego ma być równy |
| ? |
| | 2 | |
21 sie 10:30
21 sie 10:32
21 sie 10:32
Hary: no tak wiec jest to równanie nieoznaczone
21 sie 11:24
Jerzy:
Tak, ma nieskończenie wiele rozwiązań.
21 sie 11:27