matematykaszkolna.pl
dzielenie Mmmm: Mamy grupę ośmiorga dzieci, w tym 4 chłopców, 4 dziewczynki. Dzielimy ich na dwie czteroosobowe grupy: A i B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dzieci będą w grupach tylko ze swoją płcią (tzn. w A same dziewczynki lub sami chłopcy, wtedy w B jest odwrotnie)? Mam dwa rozumowania: 1) rozważam chłopców i grupy przypisane każdemu z nich: pierwszy ma A lub B, drugi A lub B itd. Łącznie 24=16 możliwości. AAAA i BBBB dają nam żądany podział czyli prawdopodobieństwo 18.

nawias
8
nawias
nawias
4
nawias

2) Do grupy A wybieramy 4 osoby z 8 − można wybrać na
=70 sposobów. Interesują nas 2 z

nich (4 dziewczynki lub 4 chłopcy) − szansa 135. Ale 18135 Gdzie błąd? Które poprawne, a może inaczej?
20 sie 18:35
Jerzy:
 2*4!*4! 
P(A) =

8! 
20 sie 19:08
wredulus_pospolitus: (1) |Ω| = 24 <−−−− 'warum' I skąd ta 1/8 wyszła
20 sie 19:08
Mmmmm: Tak jak tłumaczyłem: rozważam grupę do której po kolei trafi każdy z 4 chłopców. Każdy może do jednej z dwóch, czyli chłopcy mogą zostać rozdzielenie na 16 sposobów. W dwóch z nich (cztery razy opcja A lub 4 razy B) mamy sytuację gdy 4 chłopców trafia do jednej grupy AAAA, BBBB − stąd 2/16=1/8 Nie wiem dlaczego miałbym nie móc tak tego rozwiązać?
20 sie 21:26
Mila: Podział 8 osób na dwie grupy równoliczne. Kolejność dzieci w grupach jest nieistotna. 1) kolejność grup istotna

nawias
8
nawias
nawias
4
nawias

|Ω|=

A− w grupach będą dzieci jednej płci |A|=2
 2 1 
P(A)=

=

70 35 
2) Kolejność grup nieistotna

nawias
8
nawias
nawias
4
nawias

|Ω|=

2! 
|A|=1
 1 
P(A)=

35 
20 sie 22:05
Pytający: Mmmmm, sęk w tym, że nie każdy możliwy przydział chłopców do grup jest równie prawdopodobny (bo z góry wiesz, że w każdej grupie są po cztery osoby). Przykładowe prawdopodobieństwa dla danego przydziału chłopców do grup:
 1 
• AAAA //

, bo wiadomo, że przydział dziewcząt to wtedy BBBB,
 70 
 4 
• AAAB //

, bo wtedy dziewczęta mogą mieć przydział: ABBB, BABB, BBAB, BBBA,
 70 
 6 
• AABB //

,
 70 
• itd.
20 sie 22:14
wredulus_pospolitus: @Mmmm, dlatego należy pisać czym jest przestrzeń zdarzeń losowych. Zauważ, że |Ω| = 24 oznacza: każdy z chłopaków (chłopacy są rozróżnialni) wybiera jedną z grup do której chcą być. A co z dziewczynami? One już nie mogą wybierać

nawias
8
nawias
nawias
4
nawias

Tak jak Milusińska napisał ... winno być |Ω| =
= 70 (a nie 16) podziałów na dwie grupy

21 sie 09:19
Mmmmm: Dzięki wszystkim, wciąż mam miał problem z odrzuceniem opcji z przypisanie grupy ale dzięki za wyjaśnienia!
22 sie 00:52