dzielenie
Mmmm: Mamy grupę ośmiorga dzieci, w tym 4 chłopców, 4 dziewczynki. Dzielimy ich na dwie
czteroosobowe grupy: A i B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dzieci będą w grupach tylko ze
swoją płcią (tzn. w A same dziewczynki lub sami chłopcy, wtedy w B jest odwrotnie)?
Mam dwa rozumowania:
1) rozważam chłopców i grupy przypisane każdemu z nich: pierwszy ma A lub B, drugi A lub B
itd. Łącznie 2
4=16 możliwości. AAAA i BBBB dają nam żądany podział czyli prawdopodobieństwo
18.
| | | |
2) Do grupy A wybieramy 4 osoby z 8 − można wybrać na | =70 sposobów. Interesują nas 2 z |
| | |
nich (4 dziewczynki lub 4 chłopcy) − szansa
135.
Ale
18≠
135
Gdzie błąd? Które poprawne, a może inaczej?
20 sie 18:35
20 sie 19:08
wredulus_pospolitus:
(1)
|Ω| = 2
4 <−−−− 'warum'

I skąd ta 1/8 wyszła
20 sie 19:08
Mmmmm: Tak jak tłumaczyłem: rozważam grupę do której po kolei trafi każdy z 4 chłopców. Każdy może do
jednej z dwóch, czyli chłopcy mogą zostać rozdzielenie na 16 sposobów. W dwóch z nich (cztery
razy opcja A lub 4 razy B) mamy sytuację gdy 4 chłopców trafia do jednej grupy AAAA, BBBB −
stąd 2/16=1/8
Nie wiem dlaczego miałbym nie móc tak tego rozwiązać?
20 sie 21:26
Mila:
Podział 8 osób na dwie grupy równoliczne. Kolejność dzieci w grupach jest nieistotna.
1) kolejność grup istotna
A− w grupach będą dzieci jednej płci
|A|=2
2) Kolejność grup nieistotna
|A|=1
20 sie 22:05
Pytający:
Mmmmm, sęk w tym, że nie każdy możliwy przydział chłopców do grup jest równie
prawdopodobny (bo z góry wiesz, że w każdej grupie są po cztery osoby). Przykładowe
prawdopodobieństwa dla danego przydziału chłopców do grup:
| | 1 | |
• AAAA // |
| , bo wiadomo, że przydział dziewcząt to wtedy BBBB, |
| | 70 | |
| | 4 | |
• AAAB // |
| , bo wtedy dziewczęta mogą mieć przydział: ABBB, BABB, BBAB, BBBA, |
| | 70 | |
• itd.
20 sie 22:14
wredulus_pospolitus:
@Mmmm, dlatego należy pisać czym jest przestrzeń zdarzeń losowych.
Zauważ, że |Ω| = 2
4 oznacza:
każdy z chłopaków (chłopacy są rozróżnialni) wybiera jedną z grup do której chcą być.
A co z dziewczynami? One już nie mogą wybierać
| | | |
Tak jak Milusińska napisał ... winno być |Ω| = | = 70 (a nie 16) podziałów na dwie grupy |
| | |
21 sie 09:19
Mmmmm: Dzięki wszystkim, wciąż mam miał problem z odrzuceniem opcji z przypisanie grupy ale dzięki za
wyjaśnienia!
22 sie 00:52