matematykaszkolna.pl
Jaka jest liczba parami różnych permutacji liter w słowie elektrotechnika? w ilu Karmel: Jaka jest liczba parami różnych permutacji liter w słowie elektrotechnika? w ilu spośród nich występuje ciąg kolejnych 4 liter tworzących słowo tron oraz ciąg kolejnych 5 liter składających się na słowo elekt? Moim zdaniem:
 15! 
Liczba parami różnych permutacji liter w słowie elektrotechnika:

3!2!2! 
Liczba tych w których występuje ciąg kolejnych 4 liter tworzących słowo tron oraz ciąg kolejnych 5 liter składających się na słowo elekt?: 8! + 8! Czy dobrze myślę?
19 sie 12:55
Jerzy: Jeśli chodzi o podpunkt a) , to jest prawidłowa odpowiedź. Podpunkt b) , to rozpatryj dwa przypadki: A) pierszym ciągiem jest słowo "tron" , a drugim "elekt" B) odwrotnie A) Np: TRONELEKTXXXXXX ,TRONXELEKTXXXXX ,TRONXXELEKTXXXX, itd XTRONELEKTXXXXX , XTRONXELEKTKXXXX, itd XXTRONELEKTXXXX, XXTRONXELEKTXXXX,itd
19 sie 13:19
Karmel: @Jerzy Co do podpunktu b: ja to rozpatrzyłem tak: pierwszy przypadek ( łącze Elekt w jeden klocek, tron w drugi klocek, a pozostałe litery to kolejne klocki i je permutuje) ELEKT TRON E K L H I A stąd 8! drugi przypadek: ELEKTRON to jeden klocek i pozostałe litery to kolejne klocki ELEKTRON T E K L H I A stad 8! Wydaje mi się, że mój pierwszy przypadek obejmuje twoje dwa przypadki, natomiast mój drugi przypadek nie jest przez Ciebie rozpatrzony. Jak uważasz?
19 sie 13:35
Jerzy: Oczywiście musisz w obydwu podpunktach dołoży przypadki, w których te ciągi nie występują bezpośrednio po sobie. Np: XTRONELEKTXXXXX , XTRONXELEKTXXXX , XTRONXXELEKTXXX, itd
19 sie 13:36
Jerzy: @Karmel,dobrze myslisz ( ja nieco przekombinowałem), ale nie do końca. Pierwszy przypadek też obejmuje słowo ELEKTRON, czyli liczysz go dwa razy.
19 sie 13:44
Jerzy: Reasumując: podpunkt b) ma 8! możliwości.
19 sie 13:47
Jerzy: Upss.. oczywiście miałem na myśli EKEKTTRON ( zasugerowałem się Twoim wpisem ) Nie ma ciągu ELEKTRON w podpunkcie b)
19 sie 13:50
Jerzy: *ELEKTTRON
19 sie 13:50
wredulus_pospolitus: co do podpunktu (b) mamy mieć albo TRON i ELEKT (w dowolnej kolejności i miejscu ) bądź jedno słowo ELEKTRON To daje nam dwie możliwości: I) Liczymy na ile przypadków pozostają wolne miejsca <ile i gdzie> (przed, pomiędzy, za

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

słowami) −−−
= 20

Wykonujemy permutacje liter które zostają czyli: e, c, h, i, k, a −−− 6! Mnożymy *2 (które ze słów jest jako pierwsze w permutacji) Stąd: 40*6! 8! II) Analogicznie:
nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

= 21

7! *1 Stąd: 21*7! 8!
19 sie 14:13
Jerzy: @wredulus , co nas obchodzi słowo ELEKTRON. Ma być zlepek ELEKTTRON
19 sie 14:16
Jerzy: α = ELEKT β − TRON Mamy zbiór {α,β,1,2,3,4,5,6} i ma on 8! permutacji
19 sie 14:19
Blee: Bo 2 ciągu ELEKTRON masz zarówno ciąg ELEKT jak i TRON a takie są wymogi w zadaniu
19 sie 15:13
wredulus_pospolitus: Co nie zmienia faktu, że źle policzyłem Winno być 2*8! + 8!
19 sie 15:19
Jerzy: OK. Uciekł mi fakt,że słowo ELEKTRON spełnia warunki zadania.
19 sie 15:25