Kombinatoryka i probabilistyka
Jacek: Cześć, mam zadanie do zrobienia i nie wiem jak je rozwiązać.
1. W urnie znajdują się 3 kule czerwone, 2 białe i 1 zielona. Losujemy z urny 3 kule − bez
zwrotu i jednocześnie. Niech X oznacza liczbę wylosowanych kul czerwonych.
a)wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X;
b)obliczyć P(X > 1) oraz P(X = 3|X > 1);
c)obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X.
18 sie 11:37
Blee:
Czy chociaż rozkład zmiennej losowej X wyznaczyłeś?
18 sie 12:24
Jacek: Tak, chociaż nie wiem czy dobrze.
Dla x = 0 −> 120
Dla x = 1 −> 920
Dla x = 2 −> 920
dla x = 3 −> 120
Dodatkowo do podpunktu b wyszło mi:
P(X>1) P(A) = 12
Natomiast P(x=3|x>1) 17
chętnie dowiem się czy te wyniki mają jakiś sens, czy poszedłem w zupełnie złą stronę.
18 sie 12:49
Jacek: co do podpunktu c) wartość oczekiwana wyszła mi 1,5, natomiast wariancja 0,45. Nie wiem tylko
czy są to poprawne wyniki..
18 sie 13:05
Jacek: co do podpunktu c) wartość oczekiwana wyszła mi 1,5, natomiast wariancja 0,45. Nie wiem tylko
czy są to poprawne wyniki..
18 sie 13:05
Jacek: co do podpunktu c) wartość oczekiwana wyszła mi 1,5, natomiast wariancja 0,45. Nie wiem tylko
czy są to poprawne wyniki..
18 sie 13:05