Algebra,piewiastek liczby zespolonej
/help/: Podaj wynik w postaci algebraicznej:
3√i
18 sie 11:32
Blee:
Znasz wzór?
18 sie 12:19
/help/: niestety nie
18 sie 12:48
wredulus_pospolitus:
3√i = x + iy −−−> i = (x+iy)3 −−−−> i = x3 + 3x2yi − 3xy2 − y3i
stąd:
x3 − 3xy2 = 0 (część rzeczywista)
3x2y − y3 = 1 (część urojona)
układ równań ... wyliczasz x i y
18 sie 15:03
Mila:
z=i − liczba pod pierwiastkiem
|i|=1
3√i :
Wzór de Moivre'a:
| | | | | |
zk=3√1*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1,2} |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z0=cos |
| +i sin |
| = |
| +i* |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
z1=cos |
| +i sin |
| =− |
| +i* |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 9π | | 9π | |
z2=cos |
| +i sin |
| =−i |
| | 6 | | 6 | |
18 sie 19:22
Blee:
Milus. Postać algebraiczna, a nie trygonometryczna
18 sie 19:25
Mila:
No jest w każdym przypadku postać algebraiczna
18 sie 20:11
wredulus_pospolitus:
Nie spojrzałem dokładnie −−− mea culpa
18 sie 20:16
Mila:
18 sie 21:47