Matura
salamandra: Cześć, jestem właśnie na wglądzie do mojej matury rozszerzonej, moglibyście doradzić, czy jest
co się odwoływać o tę sytuację? W punktacji przewidziany jest punkt za informację, że można w
podstawę wpisać okrąg, a ja punktu nie dostałem. Pytam, bo w moim przypadku ten jeden punkt
może oznaczać być albo nie być na studiach.
https://zapodaj.net/21105fd246db5.jpg.html
https://zapodaj.net/88d06545d0190.jpg.html
18 sie 10:57
ite: Jeśli za nieuzasadnione odwołanie nie odbierają punktów, to jest można się odwołać.
Nic nie stracisz, a może coś zyskasz.
18 sie 11:06
salamandra: Tak, ja wiem, ale czy są podstawy do tego, że otrzymałem tutaj 0 pkt, wydaje mi się, że 1pkt
powinienem uzyskać
18 sie 11:07
ite: Nie widać, ile punktów otrzymałeś, a ile można było maksymalnie dostać (czyli ile Ci ucięli).
Na razie się odwołuj.
18 sie 11:15
salamandra: Otrzymałem zero
18 sie 11:18
ite: Zdenerwowałeś sprawdzającego tymi dwusiecznymi : )
Ja bym pisała odwołanie o ten 1 pkt.
18 sie 11:23
salamandra: A coś nie tak z tymi dwusiecznymi?
18 sie 12:55
student: I jak tam?
18 sie 13:26
ite: Może sformułowanie 'dwusieczne podstawy' komuś się nie spodobało. A złożyłeś odwołanie?
18 sie 13:55
salamandra: Jestem w trakcie pisania odwołania
18 sie 13:55
Kacper: Powinieneś dostać 1 pkt za napisanie, że spodek jest środkiem okręgu wpisanego.
Jeśli masz za zadanie 0, to się odwołaj.
18 sie 16:28
salamandra: Jeszcze jedno, tutaj już raczej byłoby to „naciągarstwo”, ale za błąd nieuwagi tego typu nadal
można zdobyć maksymalną liczbę punktów? Chodzi o to zadanie i tam, gdzie jest m
1
https://m.imgur.com/a/840ZQa2
Obcięli mi jeden punkt
18 sie 16:31
zet: Odwołuj się w komisjach w wiekszości pracują nieuki tacy sami co układają zadania( fajne
kwiatki zawsze można spotkać na fizyce czy informatyce)
Znam przypadek egzaminu zawodowego na kierunku technik informatyk gdzie kobitka oceniająca
uwaliłaby ucznia za to że utworzył on konta systemowe za pomocą poleceń w konsoli a nie za
pomocą konsoli graficznej( no bo przeciez to ma być kolorowe a jest czarne)
18 sie 16:44
getin:
gdybym ja to oceniał, to przyznałbym Ci 1 pkt bo napisałeś "Skoro każda ściana boczna tworzy
ten sam kąt z płaszczyzną podstawy to spodek wysokości zawiera się w punkcie, który jest
środkiem okręgu wpisanego w podstawę"
a z klucza wyraźnie wynika że za takie coś należy się 1 pkt
18 sie 21:34
Damian#UDM: Salamandra moim zdaniem z tym m
1 to niestety masz po prostu błąd, bo zapomniałeś o
minusie.
Moi uczniowie pełno takich błędów na podstawie w równaniach i nierównościach robili przy
liczeniu delty i wyznaczaniu miejsc zerowych
Wydaje mi się, że ciężko będzie za to dostać punkt.
Ja również jadę się odwołać, mam nadzieję, że z 96% zrobi się 100%
Walcz o swoje do końca! Trzymam kciuki.
18 sie 23:25
salamandra: A czy mogą mi obniżyć punkty, gdy hipotetycznie zakładając− jakieś zadanie zostało mi
"naciągnięte", a przy weryfikacji ktoś uzna, że tutaj i tutaj nie powinienem mieć punktu? Czy
przy odwołaniu sprawdzane/weryfikowane są tylko te zadania, o które poproszę, czy wszystkie od
nowa?
19 sie 18:56
TegoJeszczeNieGrali: Obniżyć wyniku już nie mogą, ale wydaje mi się, że jeśli tu dostaniesz punkt, ale w innym okaże
się, że nie powinieneś go dostać, to ostatecznie nie dostaniesz żadnego punktu. Pewien jednak
nie jestem, ale jedno wiem: nie mogą Ci obniżyć wyniku, nawet jeśli została praca błędnie
sprawdzona
19 sie 18:58
Mila:
Salamandra, możesz próbować, ale uważam , że masz dobry wynik− powyżej mediany i
dostaniesz się na wybrane studia.
Zabierz się do analizy. Zobacz program studiów i popracuj na zapas.
19 sie 22:13
salamandra: Dziękuję Milu za słowa otuchy − właśnie nie mam pewności czy dostanę się na PG, bo od tego
roku zmienili wzór, dlatego walczę o swoje do końca, jestem po konsultacjach również z moim
nauczycielem i jedną przewodnicząca komisji i ten jeden punkt jest na wyciągnięcie ręki (a
może i dwa, bo kryteria nie określają podejścia do sytuacji, gdy uczeń popełni błąd nieuwagi).
19 sie 22:39
Staszek: 5⋀2
19 sie 23:00
Mila:
Powodzenia
19 sie 23:28
Student: Mi 2 lata temu podwyższyli wynik z matematyki rozszerzonej aż o 6 punktów
20 sie 08:11
an:
Ja powiem tak @Salamandra posiadasz "mózg" i jesteś inteligentny, ale matematyki zacząłeś się
uczyć parę miesięcy temu, twoja wiedza podstawowa była bardzo mizerna, a i teraz masz olbrzymie
braki w podstawach. Ciekawe z jakich powodów nie lubiłeś matematyki moim zdaniem, gdybyś
uczestniczył w normalnych zajęciach to z Twoim potencjałem bez żadnego wysiłku miałbyś około
100, teraz chcesz na PG czy tam też będzie jak do matury 3xZ (zakuć zaliczyć zapomnieć).
20 sie 12:41
C: @an Skąd Ty wiesz jaki poziom reprezentowały jego zajęcia? Twoje założenie u podstawy jest
błędne, że jego szkoła była w stanie go przygotować na 100%. Nie mam w ogóle pojęcia nad czym
Ty tu się rozwodzisz, skoro temat dotyczy konkretnej rzeczy. Nie musiał lubić matematyki i
mógł polubić − nie ma w tym nic dziwnego.
20 sie 13:14
salamandra: Nie przejmuję się w żadnym razie− an słynie z takich komentarzy w stosunku do mnie − nie wiem
dlaczego, ale się z tym pogodziłem, natomiast zdumiewa mnie skąd wie, kiedy zacząłem się uczyć
matematyki, jaki poziom miałem w szkole i że mam „braki w podstawach”.
20 sie 19:59
Eta:
Ładnie zdałeś maturę gratulacje
20 sie 20:35
student: Hej Eta, co to mediana?
20 sie 20:43
20 sie 20:50
a7: hej
Salamandra! gratulacje ze zdanej matury i powodzenia dalej
!
20 sie 22:54
student: jak tam salamandra?
21 sie 13:29
salamandra: Uznali moją „reklamację”, właśnie wróciłem z OKE, gdzie byłem po odbiór „nowego” świadectwa
maturalnego− w rezultacie z 74% skoczyło na 76%, zawsze jeden centyl do przodu. Teraz
przynajmniej mam poczucie, że zostałem uczciwie oceniony. Walczcie zawsze o swoje do końca.
24 sie 15:04
getin:
ocenianie robione zapewne na szybkiego
zapewne to nie wina egzaminatora
który został zarzucony stosem prac
i dostał polecenie sprawdzenia tego najszybciej jak się tylko da
24 sie 18:09
Mila:
super.
24 sie 19:18
Minato:
Gratuluję
24 sie 19:40
student: a ile masz pkt z fizyki?
24 sie 19:58
anonim123: Ja również gratuluję
24 sie 21:25
salamandra: Dziękuję,
@getin − jasne, tylko po pierwsze − za coś tym egzaminatorom płacą, a intrygujące jest to, że
na mojej pracy były cztery pieczątki różnych egzaminatorów. Ciekawe ilu uczniów w tej sam
sposób zostało poszkodowanych, bo nie każdy będzie tak zawzięty jak ja, że pojedzie te ponad
100km, aby tę pracę zobaczyć. Powinno to już zostać rozwiązane i każdy uczeń powinien chociaż
wiedzieć za które zadanie, ile dostał punktów, CHOCIAŻ tyle.
@student− 0, nie pisałem fizyki
24 sie 21:59
Kacper:
Salamandra, są różne "pieczątki", bo w ten sposób się sprawdza matury rozszerzone.
Nie oznacz to jednak, że każde zadanie jest sprawdzane przez kilka osób.
24 sie 22:01
salamandra: Widziałem (choć były „zamazane”) nazwiska egzaminatorów i były to cztery różne nazwiska, więc
nie wiem jaka była procedura− może miałem tak skomplikowane rozwiązania, że musieli siąść we
czworo
24 sie 22:04
Kacper:
Po prostu prace dzieli się zadaniami między kilka osób, że sprawniej szło.
Każdy sprawdza po kilka zadań z arkusza (1 osoba dane zadanie), a potem podpisują się wszyscy.
24 sie 22:06
salamandra: Rozumiem
24 sie 22:06