czworokąt
megas:
W czworokącie wypukłym ABCD w którym |AD|=m , |BC|=n
i suma kątów przy boku AB jest równa 90o
oraz punkt E jest środkiem boku DC
Wyznacz wartość wyrażenia
PABE−PADE−PBCE
17 sie 22:34
Eta:

1/ rysunek
punkty B i F symetryczne względem punktu E
to z cechy (bkb) ΔBCE ≡ΔDEF więc mają równe pola i |DF|=|BC|=n
oraz ΔABE i AFE też mają równe pola ( bo mają wspólną wysokość poprowadzoną
na równej długości podstawy BE i EF
w czworokącie ABCD α+β+γ+δ= 360
o ⇒
zatem ∡ADF|= 360
o −(γ+δ) = α+β= 90
o
zatem
| mn | |
W=P(AFE)−P(ADE)−P(EDF)= P(ADF)= |
| |
| 2 | |
===========
18 sie 00:22