matematykaszkolna.pl
pytanie student: Siema, na stronie mam wpisać nr świadectwa dojrzałości czy nr aneksu do świadectwa dojrzałości?
17 sie 14:22
Blee: Zapewne chodzi o numer swiadectwa dojrzałości, ale kto tam wie o jakiej konkretnie stronie mówisz i jakiej komórce.
17 sie 15:27
student: to jak w końcu?
17 sie 16:52
wredulus_pospolitus: zrozum (zapewne) przyszły studencie: 1) NIE WIEMY o jaką stronę Ci chodzi (zapewne wypełniasz aplikację na studia −−− ale na jakie?) 2) NIE WIEMY o jaką komórkę w (zapewne) arkuszu zgłoszeniowym się pytasz. Może to zabrzmi niesamowicie dziwnie, ale ... My nie wiemy co Ty masz przed oczami i w Twojej głowie nie siedzimy.
17 sie 17:25
student: Na PG i tam jest takie pole do wypełnienia "Nr świadectwa dojrzałości". Co wpisać?
17 sie 18:24
Jerzy: Dla pewności wpisz obydwa numery.
17 sie 18:28
TegoJeszczeNieGrali: Wpisz: 1234 Nie wiem, w czym problem. Skoro pytasz, czy wpisać nr świadectwa czy też numer aneksu, a wyraźnie jest napisane, że jest potrzebny nr świadectwa, to co by tu wpisać?
17 sie 18:29
salamandra: Nie wpisuj nic, to będzie większe prawdopodobieństwo, że ja się dostanę
17 sie 18:32
wredulus_pospolitus: Masz jak wół napisane: Nr świadectwa dojrzałości: [pole do wpisania] więc co wpisujesz
17 sie 19:33
student: Chyba numer świadectwa dojrzałości ale nie jestem pewien
17 sie 21:04
student: A który kierunek jest lepszy? Automatyka, cybernetyka i robotyka czy Elektronika i telekomunikacja?
17 sie 21:09
Blee: A nie możesz aplikować na oba? I co oznacza 'lepszy' Spojrzałeś chociaż na siatkę zajęć? Przeczytałeś opis kierunku Zrobiłeś cokolwiek by samodzielnie odpowiedzieć sobie na pytanie: co wolałbym studiować?
17 sie 21:20
student: Napiszcie szybko, bo do dzisiaj jest czas na zmiany
17 sie 21:20
salamandra: ty powinieneś wiedzieć, co chcesz studiować
17 sie 21:37
student: Aplikuje na oba, ale który jest łatwiejszy?
17 sie 21:38
salamandra: nie wiem, jak aplikuję na informatykę, nie zagłębiałem się w tamte kierunki
17 sie 21:39
student: Ja też na informatykę ale właśnie nie wiem co wybrać na drugą pozycję
17 sie 21:45
wredulus_pospolitus: @student wybacz ale KUŹWA, zachowujesz się jak 12'letnie dziecko które nie wie jakiego lizaka chce, aby mu mama kupiła w sklepie. Miałeś wystarczająco dużo czasu, aby spojrzeć na różne kierunki, żeby porównać programy nauczania, aby poszperać po forach studentów ETI. Ty się budzisz teraz, na parę 3 godziny przed zakończeniem aplikacji. Skoro aplikujesz na oba, to będziesz miał teraz jeszcze tydzień czasu, aby zdecydować, który z nich wybierasz (o ile na oba się dostaniesz). A co oznacza 'łatwiejszy'? Chcesz studiować 'łatwy' kierunek to idź do jakiejś wyższej szkoły pierdzenia w stołek, po której ukończeniu dostaniesz dyplom do podcierania tyłka. Po kiego grzyba idziesz na studia skoro: 1) nie wiesz nic o kierunkach na które aplikujesz, 2) poszukujesz 'łatwej drogi' dla siebie, 3) oczekujesz, że inni będą za Ciebie podejmować decyzje. Chłopie − jesteś (przynajmniej oficjalnie) dorosłym człowiekiem, więc się zachowuj jakbyś nim był.
17 sie 21:49
wredulus_pospolitus: Nie ma teraz takiej sytuacji, że jak nigdzie się nie dostaniesz to idziesz w kamasze, więc aplikuj na to co chcesz studiować. A jak masz obawy, że się nie dostaniesz (bo słabo Ci poszła matura) i koniecznie musisz iść na ETI to sprawdź sobie na którym z tych kierunków w poprzednich latach były niższe progi i wybierz ten z niższym (pseudo 'łatwiejszy' kierunek).
17 sie 21:57
student: A może informatyka na UG?
17 sie 22:10
wredulus_pospolitus: No ... jeżeli chcesz na informatykę koniecznie i koniecznie do Gdańska ... to tak ... UG możesz traktować jak 'koło ratunkowe', no chyba że masz 30% z informatyki rozszerzonej i 60% z matematyki podstawowej (bez rozszerzenia), wtedy wybacz ... ale szukaj gdzie indziej dla siebie miejsca.
17 sie 22:12
student: No tak tylko po uniwersytecie nie będę miał inżyniera więc nie wiem...
17 sie 22:18
wredulus_pospolitus: Chłopie, (cytując klasyka): "Wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie:Co lubię w życiu robić? A potem zacznij to robić" Po kiego grzyba Ci inżynier Inżynier ważniejszy od informatyka O ile nie chcesz być kierownikiem budowy, kierownikiem produkcji, itd. itp. to tytuł inżyniera Ci nie jest do szczęścia potrzebny.
17 sie 22:28
student: A ty salamandra ile masz punktów?
17 sie 23:17