Rozwiąż
alissss: Rozwiąż nierówność
a)2x przez x−1 > 4 przez 3x−3
b) 4x+8 przez x2 +2<0
c)2x−5 przez x2−4> lub równy 0
17 sie 11:27
alissss: W tym pierwszym to chyba ma być
2x przez x −1 − 4 przez 3x−3>0
a później to nie wiem
17 sie 11:28
Jerzy:
Naucz się porządnie zapisywać przyklady.
17 sie 11:33
Eta:
| 2x | | 4 | |
| > |
| /* 3(x−1)2 Dziedzina x−1≠0 ⇒ x≠1 |
| x−1 | | 3(x−1) | |
6x(x−1)>4(x−1)
6x(x−1)−4(x−1)>0 i x≠1
(x−1)(6x−4)>0 i x≠ 1
rysuj parabolę......... podaj jej miejsca zerowe
i odp: ...
17 sie 11:36
alissss: x−1=0
x=1
6x−4=0
6x=4/:6
x=4/6=2/3
x∊(1;2/3>
17 sie 11:41
alissss: A parabola ma być do góry
17 sie 11:43
Eta:

Popraw odpowiedź:
x∊...................
17 sie 11:48
alissss: x∊(2/3;1)
17 sie 11:54
Eta:
Nie!
================
17 sie 12:04
Eta:
A teraz wychodzę na spacer

Będę za 2 godziny

A Ty pracuj dalej ........
17 sie 12:06
alissss: 4x+8 przez x2+2 <0
x2 +2<0
x(x+2)<0
x=0 x+2=0
x=−2
xe(0;−2)
albo tak
4x+8 przez x2+2<0 /:(x2+2)2
x(x+2)(4x+8)<0
x=0 4x+8=0
x+2=0 4x=−8/:4
x=−2 x= − 4
x∊(−2;+∞) u (−4;+∞) ramiona paraboli w dół
17 sie 12:18
alissss: 2x−5 przez x2−4 ≥ 0 /: (x2−4)2
x(x−4)(2x−5)≥0
x=0 2x−5=0
x−4=0 2x=5/:2
x=4 x=2 i 1/2
parabola w górę
x∊(4,2 i 1/2)
17 sie 12:22
Jerzy:
12:18
Zaważamy,że : x
2 + 2 > 0 dla dowolnego x, zatem aby cały ułamek był ujemny, to jego licznik
musi byś ujemny, czyli: 4x + 8 < 0 ⇔ 4x < −8 ⇔ x < −2 i po zadaniu.
17 sie 12:27
Jerzy:
| | a | |
c) wskazówka: |
| ≥ 0 ⇔ a ≥ 0 i b > 0 lub a ≤ 0 i b < 0 |
| | b | |
17 sie 12:36
Jerzy:
Jakim cudem w twoim rozwiązaniu ( 12:18) : x2+ 2 = x(x + 2) ? , przecież to bzdura !
17 sie 12:39
Jerzy:
12:22 , na jakiej podstawie dzielisz przez:(x2 − 4)2
a) przecież to wyrażenie może przyjąć wartość 0 ( dzielenie przez 0 nie istnieje ).
b) nie znasz znaku tego wyrażenia,więc nie możesz dzielić obydwu stron nierówności.
17 sie 12:42
Jerzy:
Wycofuję b) , x2 − 4 nie przyjmuje wartości ujemnych i pozostawiam a)
17 sie 15:25
Mila:
aliss, ułamki piszemy tak:
U{licznik} {mianownik} bez spacji między klamrami.
18 sie 18:56