Rozwiąż
alissss: Rozwiąż nierówność wymierną:
2 przez x+1> lub równy 0
x−4 przez x+1< lub równy 0
−x przez 2x+2>0
17 sie 10:42
17 sie 10:51
alissss: A może być coś takiego
x+1=0
x=−1
x należy(−1; + nieskończoności
17 sie 11:00
Eta:
dziedzina x≠ −1
zamieniamy na iloczyn
2(x+1)≥0 i x≠ −1
x>−1
x∊(−1,
∞)
(x−4)(x+1) ≤0 i x≠−1 ( narysuj parabolę)
odp: x∊(−1,4>
zad 3
sama ...... i podaj odpowiedź
17 sie 11:07
alissss: a w tym drugim
x−4 przez x+1 < lub równy 0 /:(x+1)2
(x−4)(x+1)<0
x−4=0 x+4=0
x=4 x=−4
17 sie 11:08
Eta:
źle policzyłaś miejsca zerowe !
podaj jeszcze raz
17 sie 11:10
alissss: −x przez 2x+2 >0
2x+2=0
2x=2/:2
x=1
17 sie 11:10
alissss: x+1=0
x=−1
17 sie 11:11
Eta:
Źle!
dziedzina : 2x+2 ≠0 ⇒ 2x≠ −2 ⇒ x≠ −1
17 sie 11:12
alissss: w tym trzecim to x(2x+2)>0
2x+2=0
2x=2/:2
x=1
17 sie 11:12
alissss: a dobra minusa nie dałam
17 sie 11:13
Eta:

−x(2x+2)>0 −−− parabola ramionami do dołu
x
1=0 v x
2= −1 i x≠−1
odp: x∊(−1,0>
17 sie 11:16
Eta:
Teraz samodzielnie rozwiąż taką nierówność
17 sie 11:17
alissss: Dzięki
17 sie 11:19
alissss: (x−2)(x+4)<0
x−2=0 x+4=0
x=2 x=−4
x należy(−4;2>
17 sie 11:22
alissss: tam ma być większy lub równy
17 sie 11:23
Eta:
17 sie 11:23
Eta:
Znaczek ∊ masz nad oknem do pisania( na listwie)
≤ ≥ ∊ ∊
17 sie 11:25
Eta:
Widzisz te znaczki ?
≠ ∊ ∞ ≥
17 sie 11:27
alissss: A teraz już widze
17 sie 11:29