Proszę o pomoc
???????????????: Przez wierzchołki trójkąta prostokątnego A= (−3,−1) B= (1, 2) i C=(−1, 3) poprowadzono okrąg,
którego środek jest jednocześnie środkiem przeciwprostokątnej. Oblicz długość tego okręgu.
28 lut 15:15
Vespi: O ile się nie mylę to to będzie wyglądać:
ze wzoru na środek odcinka liczysz środek odcinka |AB|
czyli
S=( x1 + x22 , y1 + y22 )
S= (−2,1)
i potem ze wzoru na długość odcinka
d=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
d=√5
l=2πr
l=2√5π
28 lut 15:42
Vespi: ^^ Liczysz długość odcinka |AS| które jest r okręgu
28 lut 15:43