ciąg arytmetyczny
anonim123: trzy liczby całkowite tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 7. stad wynika ze co najmniej jedna z
tych liczb jest:
a)większa od 14 b)podzielna przez 7 c)parzysta d)ujemna prawidłowa odpowiedź to c Może ktoś
wytłumaczyć dlaczego ta odpowiedź a nie pozostałe?
16 sie 13:49
Jerzy:
Jeśli pierwsza nieparzysta,to druga parzysta.
Jeśli pierwsza parzysta,to druga nieparzysta,a trzecia parzysta.
16 sie 13:58
anonim123: A dlaczego pozostałe odpowiedzi są złe?
16 sie 14:00
Jerzy:
Kontrprzykłady:
a) a1 = −100
b) a1 = 1
c) a1 = 1
16 sie 14:16
Jerzy:
Oczywiście ostatnia linijka miało być: d)
16 sie 14:17
anonim123: Dziękuję
16 sie 14:19