wyznacz
alissss: wyznacz najmniejsza wartosc funkcji f(x)=−(x+1)(x−4)
15 sie 11:17
Damian#UDM: Jest to funkcja kwadratowa i ma ona ramiona skierowane w dół, ponieważ przy x−sy mają wartości
dodatnie, a przed nawiasami jest minus.
Zatem ta funkcja przyjmuje wartość największą w wierzchołku. A najmniejszej nie da się
wyznaczyć z tymi informacjami co masz podane.
Potrzebny jest określony przedział, w którym mamy szukać wartości najmniejszej lub największej,
np. <0,2> .
15 sie 11:56
Jerzy:
Ta funkcja nie osiąga wartości minimalnej.
15 sie 12:10
Mila:
| | 3 | | 3 | | 3 | | 5 | | −5 | |
f( |
| )=−( |
| +1)*( |
| −4)=− |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 25 | |
= |
| =614− wartość największa f(x) |
| | 4 | |
Wartości najmniejszej nie można określić dla x∊R
15 sie 17:40
alissss: Dzięki
16 sie 20:24
Mila:
16 sie 20:33