procent składany
anonim123: Kapitał został złożony na konto, na którym oprocentowanie roczne wynosi 5% i jest naliczane na
zasadzie procentu składanego. Po ilu latach złożony kapitał się podwoi?A ok 20 latach
B ok 17 latach
C ok 14 latach
D ok 10 latach
14 sie 14:33
anonim123: wyszedł mi taki rachunek 2=1,05n jak z tego wyliczyć n?
14 sie 14:38
ite: Nie sprawdzałam rachunków, ale z podanego równania można wyliczyć n,
logarytmując je stronami.
14 sie 14:44
anonim123: a możesz to rozpisać?
14 sie 14:49
anonim123: nie wiem jak się logarytmuje stronami
14 sie 14:50
dero2005: ln2 = n ln1,05
n ≈ 14,2
14 sie 14:55
ite:
jeśli masz dostęp do wolfarma, to na przykład tak
log(1,05)2 = log(1,05)(1,05)n
log(1,05)2 = n*log(1,05)(1,05) oraz log(1,05)(1,05) = 1
log(1,05)2 = n*1
n = log(1,05)2
jeśli masz dostęp do tablic matematycznych, to możesz wybrać logarytm dziesiętny
14 sie 14:59
ite: w kolorze lepiej widać, jak to zostało wykonane
log(1,05)2 = log(1,05)(1,05)n
14 sie 15:03
ite:
Spróbuj zapisać logarytmowanie tego równania logarytmem dziesiętnym
czyli otrzymanie postaci, jaką zapisał dero2005.
14 sie 15:05
anonim123: a dlaczego jest to logarytm dziesiętny a nie inny i co dalej po ln2 = n ln1,05 w jaki sposób
mam skorzystać
z tablic matematycznych?
14 sie 15:09
ite:
to, co zapisał dero2005, to nie jest logarytm dziesiętny oczywiście ale naturalny,
z upału napisałam bzdurę !
14 sie 15:12
anonim123: ok. to dlaczego naturalny bo nie rozumiem co o tym decyduje i n2 = n ln1,05 w jaki sposób
mam skorzystać
z tablic matematycznych?
14 sie 15:14
14 sie 15:20
ite:
15:14 już widzę → zginął kawałek zapisu logarytmu.
14 sie 15:22
anonim123: a jak wykonać takie zadanie na maturze? wprawdzie już zdałam maturę,ale z rozszerzenia miałam
mało
procent i nadrabiam to co jest na rozszerzeniu możliwe że w przyszłym roku spróbuje poprawić
mój wynik
14 sie 15:24
ite:
Ja bym po prostu skorzystała z kalkulatora, który każdy może mieć na maturze.
Kalkulator prosty ma możliwość potęgowania.
Trzeba wpisać liczbę 1,05, dwa razy przycisnąć klawisz mnożenia i potem przycisk = tyle razy
żeby zbliżyć się do wyniku 2.
Te mnożenia trzeba policzyć, dodać jeden (ze względu na początkowo wpisaną liczbę), żeby
wiedzieć do której potęgi się wpisaną liczbę podniosło.
Takie potęgowanie jest prostsze niż mój przydługi opis.
Może ktoś podpowie lepszy sposób.
14 sie 15:39
anonim123: co oznacza to że te mnożenia trzeba policzyć?
14 sie 15:51
anonim123: bo mi wychodzi że jest ich 13 i jak to dodaje do 1,05 to chyba nie jest poprawny wynik?
14 sie 15:59
ite:
Potęgowana liczba 1,05 zostaje wpisana na wyświetlacz (więc tak zapisana jest w pierwszej
potędze).
Potem dwa razy wciskamy przycisk "x" i liczymy naciśnięcia przycisku "=".
Po trzynastu wciśnięciach (każde naciśnięcie to kolejne potęgowanie liczby 1,05) mamy wynik
1.9799... czyli prawie 2.
A więc 1,05 zostało podniesione do potęgi 1+13=14.
14 sie 16:25
anonim123: Czyli mam wykonać następujące działania 13+1?
14 sie 16:26
anonim123: Dziękuję za pomoc
14 sie 16:27
ite: Tak, dodajesz je do siebie.
Wynik 14 pozwala nam ocenić bez użycia tablic, na najprostszym kalkulatorze, którą z podanych
odpowiedzi wybrać.
Skoro to jest zadanie zamknięte, to takie działanie wystarczy, żeby wskazać prawidłową
odpowiedź.
14 sie 16:32