udowodnij
buba:

Bardzo proszę o pomoc w udowodnieniu że trójkąt abc jest podobny do trójkąta cde.
ab jest średnicą okręgu.
10 sie 22:55
HGH: kąt przy c jest jednakowy, na czworokacie abde opisano okrag co wiemy o katach takiego
czworokata?
10 sie 23:26
Eta:

γ −− miara kąta wspólnego
α−− kąty wpisane oparte na tym samym łuku AD
β −− kąty wpisane oparte na tym samym łuku DE
|∡ABC|=α+β i |∡CDE|=α+β −−− jako kąt zewnętrzny trójkąta AED
wniosek:
ΔABC ∼ΔDEC z cechy (kk)
10 sie 23:44
Eta:
2 sposób
Skoro na czworokącie ABDE opisano okrąg
to α+ |∡BED|=180
o ⇒ |∡DEC|=α
oraz kąt γ −−− wspólny
z cechy (kk) trójkąty ABC i DEC są podobne
10 sie 23:51
buba: bardzo dziękuję za pomoc
11 sie 21:27