12 osób rozmieszczamy w 3 samochodach
Dagaa94: Zadanie ze zbioru do matury IB. Zadanie po polsku brzmi:
Dwunastoosobowa grupa jedzie na koncert. Mamy do wyboru samochód dwuosobowy i
dwa samochody pięcioosobowe. 5 osób z 12 ma prawo jazdy. Na ile sposobów mogą usadzić
się w samochodach.
Odpowiedź w zbiorze to 6700 albo 6300 ( nie pamiętam dokładnie, ale to na pewno któraś z tych
liczb)
Nie mam pojęcia skąd w odpowiedziach taka wartosc, moim zdaniem za mała.
W tej książce często są błędy w odpowiedziach, czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się
zabrać za to zadanie.
Z góry dziękuję
10 sie 18:59
wredulus_pospolitus:
A możesz podać oryginalną treść zadania
10 sie 20:07
Dagaa94: Właśnie niestety nie mam ksiazki, a zadanie było po angielsku.
Dopiero za parę dni będę miała możliwość zrobienia zdjęcia.
Na pewno w zadaniu były takie informacje jak napisałam.
10 sie 20:12
Dagaa94: Ja myślałam żeby to zrobić tak: najpierw kombinacja 3 osób z 5 i to razy 3! Razy 9 ( na 9
sposobów
Dorzucenie osoby do samochodu dwuosobowego razy kombinacja 4 z 8
10 sie 20:15
Dagaa94: Bo wydaje mi się że już osób na poszczególnych miejscach nie rozsadzamy,
Bo ta odpowiedź 6 tysięcy z kawałkiem to za mała jest.
Oczywiście zakładając że ta odp jest dobra, a tak jak pisałam wcześniej często w książce były
błędy w odpowiedziach
10 sie 20:18
wredulus_pospolitus: Daga chodzi oto, że zapewne źle przetłumaczyłaś sobie zadanie.
Z Twojej treści wyciągam następujące informacje:
1) są 3 samochody, z czego 2 (vany 5−cio osobe) nie są rozróżnialne
2) w każdym aucie musi być conajmniej jedna osoba z prawem jazdy (kierowca)
3) usytuowanie ludzi w każdym z aut jest ISTOTNE (nie tylko kierowca za kierownicą ale także
Aśka z przodu i Aśka z tyłu to dwie różne sytuacje)
Obawiam się, że błąd kryje się w punkcie (3), że usytuowanie ludzi w aucie nie jest istotne
(czyli nie jest istotne czy w dwuosobowym siedzi Jacek (prawko), a jako pasażer Marek (prawko)
czy też na odwrót).
A skąd to 3!

Skąd to *9

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania.
10 sie 20:22
wredulus_pospolitus:
Moja propozycja:
Rozdzielamy na sytuacje:
1) 2 kierowców w dwuosobowym, 2 kierowców w pięcioosobowym, 1 kierowca w pięcioosobowym
2) 1 kierowca w dwuosobowym, 2 kierowców w pięcioosobowym, 2 kierowców w pięcioosobowym
3) 1 kierowca w dwuosobowym, 3 kierowców w pięcioosobowym, 1 kierowca w pięcioosobowym
I dla każdej z tych sytuacji dobieramy (bez usadzania na miejscach) osoby bez prawka
otrzymując:
Sytuacja 1:
| | | | | | | | | |
* | * | * 1* | * | = 10*3*1*1*35*1 = 1'050 |
| | | | | |
Sytuacja 2:
| | | | | | | | | | 6 | |
* |
| * | * | * | = 5* |
| *7*20*1 = 2'100 |
| | 2 | | | | | 2 | |
Sytuacja 3:
| | | | | | | | | | | |
* | * | * | * | * | = 5*4*1*7*15*1 = 2'100 |
| | | | | | |
Co daje nam w sumie 5'250 sposobów
10 sie 20:31
Dagaa94: Juz chyba wiem.
A więc tak:
Najpierw kombinacja 3 osoby z 5. I właśnie teraz 3! Mi się wydaje że powinno być ponieważ
wybraliśmy trzech kierowców i pierwszy może wybrać samochód na 3 sposoby drugi na 2 i trzeci
na jeden czyli 3!.
Tylko już sama nie wiem właśnie jak to jest jak te samochody pięcioosobowe są nierozróżnialne.
Razy 9 poniewaz po obsadzeniu kierowców miejsce pasażera w samochodzie dwuosobowym możemy
wybrać na 9 sposobów (9 osób na to miejsce można posadzić). I razy kombinacja 4 osób z 8 do
jednego vana i zostają 4 osoby które idą do drugiego vana.
Czyli
(5 nad 3)*9*(8 nad 4 ) = 10*9*70=6300 i tyle pewnie było w odpowiedziach.
Tylko jeszcze zastanawia mnie czy potrzebne jest razy to 3 ! Czyli liczba sposobów usadzenia
kierowców w samochodach. Bo przecież kierowca1 może być albo w vanie albo w dwuosobowym, to
też trzeba jakoś uwzględnić moim zdaniem.
P.s. przepraszam nie pamiętam jak w LaTeX pisze się kombinacje
10 sie 20:40
10 sie 20:41
wredulus_pospolitus:
Są one bardziej 'przyjemne' w użyciu dla gimnazjalistów/licealistów (a to głównie do nich
kierowane jest to forum)
10 sie 20:42
Dagaa94: Hm tak się zastanawiam czy potrzeba to rozdzielać na takie trzy przypadki? Bo dla nas istotne
jest tylko żeby w każdym samochodzie był przynajmniej jeden kierowca.
10 sie 20:42
Dagaa94: Bo jeśli tak to to nie są wszytskie przypadki
10 sie 20:44
wredulus_pospolitus:
Dagaa ... jeśli już byśmy chcieli zrobić to tak, to:
Ale to (moim zdaniem) jest błędne rozwiązanie ponieważ:
O ile pasażerowie wybierają sobie 'dowolnie' miejsce w samochodzie, o tyle wszyscy (łącznie z
kierowcą) nie są traktowani jako grupa. Chodzi oto, że:
Jacek (k),
Marek (p), Irena (p),
Agata (p), Franek (p)
oraz
Agata (k),
Marek (p), Irena (p),
Jacek (p), Franek (p)
(na czerwono osoby z prawem jazdy)
są traktowane jako dwa OSOBNE sytuacje podczas gdy skład osób w samym samochodzie nie ulega
zmianie i (moim zdaniem) nie powinien być traktowany jako inny przypadek tylko dlatego, że
mamy inną osobę kierującą.
Do tego rozwiązania 'podpasowanego pod odpowiedź' przyczepię się do tej samej rzeczy i
dodatkowo −−− wybraliśmy 'kierowców' ale nie przypisaliśmy ich do aut
10 sie 20:49
wredulus_pospolitus:
To jakie jeszcze są przypadki w których mamy PRZYNAJMNIEJ 1 kierowcę w każdym aucie, a
samochody 5−cioosobowe nie są rozróżnialne

Pytam się ... bo ja nie widzę żadnego innego przypadku
10 sie 20:50
Dagaa94: No tak, masz rację przy moim rozwiązaniu te dwie sytuacje są liczone jako oddzielne. Tylko
ciekawe jak autor tego zadania miał na myśli.
Ja tym odpowiedziom z książki nie ufam, ale jest jednak szansa że wynik tam podany jest dobry

W środę będę miała okazję do zrobienia dokładnego zdjecia treści, bo może tam faktycznie jest
coś bardziej doprecyzowane.
10 sie 20:57
Dagaa94: Faktycznie nie ma więcej przypadków

przepraszam chciałam zrobić 4 kierowców w jednym ale
wtedy jeden samochód jechałby bez kierowcy
10 sie 21:00
wredulus_pospolitus:
Jeżeli:
1) samochody nierozróżnialne (5−cio osobowe), nie sadzamy ludzi na konkretnych miejscach w
aucie tylko dzielimy ich na grupy 2,5,5 i jedyne co chcemy to minimum jednego kierowcy w
każdej grupie
to upierałbym się nad moim rozwiązaniem
2) jeżeli wszystkie samochody są rozróżnialne to powyższy wynik mnożymy przez 2 (więc mamy
10'500).
3) jeżeli natomiast osoby usadzamy na konkretne miejsca (już bez względu na samochody
rozróżnialne są czy nie) to liczba sposobów idzie drastycznie w górę bo mamy wtedy:
| | 1 | | | |
*9!* |
| lub | *9! (w zależności czy samochody rozróżnialne czy nie) |
| | 2 | | |
10 sie 21:02
wredulus_pospolitus:
A jeżeli jest inny wynik i prowadzący by potwierdził, że taki jest wynik (nie daj boże jeszcze
dał rozwiązanie jakie podałaś wcześniej) to bym się kłócił podając (trochę bardziej
rozbudowany) przykład który podałem wcześniej.
10 sie 21:05
Dagaa94: Dziękuję za rozpisanie wszystkiego. Po zastanowieniu się zgadzam się z tobą i w środę dodam
dokładna treść i może wtedy będzie można ostatecznie ustalić odpowiedź.
Jeszcze raz dziękuję
10 sie 21:06