Znajdź pierwiastki nierówności wymiernej
wwdwe: dlaczego przy rozwiązywaniu nierówności wymiernych piszemy P(x)/Q(x) >= 0 <=> P(x)Q(x) >= 0
dla Q(x) ≠ 0 a przy równaniach wymiernych mnożymy przez samo Q(x) i zapisujemy to jako
równość P(x) = 0 dla Q(x) ≠ 0?
9 sie 03:23
TopologiaZdrowiaSzkoda : Ponieważ łatwiej badać iloczyn. Ponadto nie zawsze wiemy, jakiego znaku jest mianownik. Gdyby
był dodatni, to zwrot nierówności jest taki, jak na początku. Ale co w momencie, gdy mianownik
jest wyrażeniem ujemnym? Wówczas nierówność zmienia swój zwrot. Dlatego też zamiast badać
iloraz, to mnożymy całe wyrażenie przez mianownik podniesiony do kwadratu − wówczas jeśli
mianownik był ujemny, to nierówność zachowa swój zwrot.
Przy równaniach nic nie trzeba mnożyć, jeśli chodzi o równanie coś/coś = 0, gdyż wyrażenie
wymierne jest równe 0 wtedy i tylko wtedy, gdy licznik jest równy 0. Wobec tego badamy tylko
licznik, mianownik nas nie interesuje.
9 sie 03:37
Minato:
Alternatywnie można pomnożyć przez kwadrat mianownika, ponieważ Q
2(x)>0,
czyli ma stały znak (tutaj dodatni). Wówczas otrzymamy
− dla nierówności
P(x)*Q(x) > 0
− dla równości:
P(x)*Q(x) = 0
9 sie 09:55