Prawdopodobieństwo
Hermes: Proszę o pomoc z prawdopodobieństwa
Rzucamy raz monetą i kostką. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia reszki lub co najmniej trzech
oczek.
28 lut 15:00
Hermes: odp. do tego zadania to
1012 =
56
Z tym że nie wiem skąd ten wynik
28 lut 15:14
Emma:
|Ω|= 2*6=12
A= {(R,1) (R,2) (R,3) (R,4) (R,5) (R,6) ( O,3)(O,4) (O,5) (O,6)}
|A|= 10
28 lut 15:22
Hermes: dziękuję Emma
28 lut 15:32
Hermes: Na loterii jest 15 losów. Jeden los wygrywa całą stawkę, cztery losy wygrywaja 1/3 stawki, a
pozostałe losy są puste. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując 3 losy kupujący wygra
dokładnie całą stawkę?
28 lut 15:34
Emma:
A −− " wygranie całej stawki"
1 los wygrywa całą stawkę
4 losy wygrywają 1/3 stawki
10 −− losów pustych
całą stawkę wygramy , jeżeli:
wylosujemy 1 los z 1 i 2 losy z 10 ( puste)
lub wylosujemy 3losy z 4( po 1\3 stawki )
innych możliwości nie ma
28 lut 15:52
Hermes: jakie teraz to sie proste wydaje. Jeszcze raz dziękuję
28 lut 16:00
Emma:
28 lut 16:05