| 4 | 2√5 | |||
sin(x) + sin(y) = | oraz cos(x) + cos(y) = | |||
| 3 | 3 |
| x+y | x−y | 4 | ||||
1) 2* sin | *cos | = | ||||
| 2 | 2 | 3 |
| x+y | x−y | 2√5 | ||||
(*) 2 cos | cos | = | ||||
| 2 | 2 | 3 |
| 2 | |||||||||||
= | ||||||||||||
| √5 |
| x+y | 2 | x+y | ||||
sin | = | *cos | ||||
| 2 | √5 | 2 |
| x+y | 4 | x+y | 9 | x+y | ||||||
cos2 | + | cos2 | =1 ⇔ | cos2 | =1 | |||||
| 2 | 5 | 2 | 5 | 2 |
| x+y | 5 | x+y | √5 | |||||
cos2 | = | ⇔cos | = | |||||
| 2 | 9 | 2 | 3 |
| √5 | x−y | √5 | |||
*cos | = | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| x−y | ||
cos | =1 | |
| 2 |
pracuj więcej, będzie łatwiej w nowym roku szkolnym.
| 4 | 16 | 8 | ||||
sinx = | − siny ⇒ sin2x = | − | siny + sin2y | |||
| 3 | 9 | 3 |
| 2√5 | 20 | 4√5 | ||||
cosx = | − cosy ⇒ cos2x = | − | cosy + cos2y | |||
| 3 | 9 | 3 |
| 16 | 8 | 20 | 4√5 | |||||
sin2x + cos2x = | − | siny + sin2y + | − | cosy + cos2y | ||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| 8 | 4√5 | |||
1 = 4 − | siny − | cosy + 1 | ||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
siny = | ||
| 3 |
| 4 | 2 | 2 | ||||
sinx = | − | = | ||||
| 3 | 4 | 3 |
| π | ||
Funkcja sinus jest różnowartościowa na przedziale (0, | ), zatem x=y | |
| 2 |
Szkoła skończyła się w 2016 roku, teraz tylko
maturkę poprawiam, ponieważ marzę o 100% z matematyki rozszerzonej, czekam na wynik do 11
sierpnia
Ale dziękuje za słowa otuchy! Pracuje ciągle, żeby coraz lepiej pomagać innym
ogarniać matme
Po prostu wiem, że umiem na tyle i chciałbym mieć to na
papierze, wtedy matematycznie będę spełniony