Adamm:
a
n/a
n+1 = 1+q/n+o(1/n)
ln(a
n+1)−ln(a
n) = −ln(1+q/n+o(1/n)) = −q/n+o(1/n)
Zatem Δ ln(a
n) = −q/n+o(1/n).
Stąd ln(a
n) = ∑
k=0n−1 Δ ln(a
n) = ∑
k=0n−1 (−q/k) + o(∑
k=0n−1 1/k)
= −q*ln(n) + o(ln(n)) (bo H
n = ln(n) + O(1); skorzystałem z twierdzenia Stolza
by móc napisać o(∑
k=0n−1 1/k) w powyższym wyrażeniu )
Zatem a
n1/n = exp(−q*ln(n)/n + o(ln(n)/n)) = 1−q*ln(n)/n + o(ln(n)/n).
| | n | |
Skąd lim (1−an1/n)* |
| = q |
| | ln(n) | |
Adamm:
Jeśli skorzystać z ln(1+x) = x+O(x
2) zamiast ln(1+x) = x+o(x), to
dostajemy ln(a
n+1)−ln(a
n) = −q/n+O(1/n
2)
Stąd ln(a
n) = ... + O(1), przy czym nie korzystamy z twierdzenia Stolza,
a jedynie prostej obserwacji, takiej, że skoro x
n = O(1/n
2), to
|x
n| ≤ C*1/n
2 dla odpowiednio dużych n. Ale wtedy
|∑
k=1n x
k | ≤ ∑
k=1n |x
k| ≤ M+C*∑
k=1∞ 1/k
2
To znaczy, ∑
k=1n x
k = O(1).
| | n | |
Wtedy również można zapisać |
| *(1−an1/n) = q + O(ln(n)/n), |
| | ln(n) | |
zatem nawet wiadomo, że to wyrażenie nie może dążyć do q wolniej niż ln(n)/n