kat
jun: Wewnątrz równoległoboku ABCD rozważmy punkt P taki ze ∠ ADP =∠ABP oraz ∠ DCP = 30o . Oblicz
miarę kata DAP.
4 sie 08:41
Eta:

Budujemy równoległobok APED o bokach b i c
kąty naprzemianległe α i kąty ostre
x
wtedy ΔABP≡ΔDCE z cechy ( bkb)
więc |∡ABP|= |∡DCE|=α= |∡DPE|
to na czworokącie DPCE da się opisać okrąg
Kąty wpisane oparte na łuku DP mają równe miary
zatem |∡BCP|=30
o=|∡DEP|=x= |∡DAP|
|∡DAP|=30
o
=========
4 sie 12:47
Eta:
Poprawiam chochlika
oczywiście ma być
zatem |∡DCP|=30o=......
4 sie 12:53
jaan:
W trójkącie ABC punkt D jest środkiem odcinka AB
Wiedząc,że |<BAC|+|<BCD|=90o
Wykaż,że trójkąt ABC jest prostokątny lub równoramienny
4 sie 20:33
Eta:
Załóż nowy post !
4 sie 20:34
jaan:
OK
4 sie 20:37
Eta:
A tak z grzeczności, ładnie by było podziękować za rozwiązanie ( a nie tylko wrzucać nowe
zadania)
4 sie 22:22