1 | 1 | |||
Niech p>0,q>0 oraz | + | = 1, pokaż że | ||
p | q |
1 | 1 | ||
+ | ≥1 | ||
p (p − 1) | q (q − 1) |
1 | 1 | ||
+ | = 1 | ||
p | q |
p | ||
q = | ||
p−1 |
1 | 1 | ||
+ | = | ||
p(p−1) | q(q−1) |
1 | 1 | ||||||||||||||
+ | = | ||||||||||||||
p(p−1) |
|
1 | (p−1)2 | ||
+ | = | ||
p(p−1) | p |
1+(p−1)3 | |
= | |
p(p−1) |
p3−3p2+3p | |
= | |
p(p−1) |
p2−3p+3 | |
p−1 |
p2−3p+3 | ||
f(p) = | ||
p−1 |
(2p−3)(p−1)−(p2−3p+3) | ||
f'(p) = | = | |
(p−1)2 |
2p2−5p+3−p2+3p−3 | ||
= | = | |
(p−1)2 |
p2−2p | ||
= | ||
(p−1)2 |
p2−2p | |
> 0 | |
(p−1)2 |
4−6+3 | 1 | |||
f(p=2) = | = | = 1, zatem | ||
2−1 | 1 |
1 | 1 | ||
+ | ≥ 1 | ||
p(p−1) | q(q−1) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |