Znajdź wszystkie wielomiany
Krzych: Znajdź wszystkie wielomiany W takie, że W(x)+W(4x)=W(2x)+W(3x)
3 sie 20:55
wredulus_pospolitus:
W(4x) − W(3x) = W(2x) − W(x)
Czyli:
W(3x + x) − W(3x) = W(x + x) − W(x)
oznacza to (jeżeli ma być to spełnione dla dowolnego x∊R), że wielomian musi mieć stały
przyrost (W'(x) = const.)
A to oznacza, że w grę wchodzą wszystkie wielomiany stopnia co najwyżej 1.
3 sie 21:43
Adamm: nie przekonuje mnie to
4 sie 01:40
Adamm:
porównując n−ty współczynnik mamy
an+4nan = 2nan+3nan
skąd an = 0 lub 1+4n = 2n+3n
więc 4n = 2n+3n−1 ≤ 2*3n co już dla n≥3 nie ma miejsca
manualnie sprawdzamy, że równość zachodzi jedynie dla n = 0, 1
więc W(x) = ax+b.
4 sie 01:44
Krzych : Dzięki
4 sie 09:23