1 | 1 | |||
Niech p>0,q>0 oraz | + | = 1, pokaz ze | ||
p | q |
1 | 1 | 1 | |||
+ | < | ||||
p (p + 1) | q (q + 1) | 2 |
1 | 1 | 1 | |||
= | − | ||||
p(p+1) | p | p+1 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
+ | = | + | − ( | + | ) = | ||||||
p(p+1) | q(q+1) | p | q | p+1 | q+1 |
1 | 1 | |||
1 − ( | + | ) | ||
p+1 | q+1 |
1 | 1 | 1 | ||||
Należy pokazać, że | + | > | ||||
p+1 | q+1 | 2 |
p+q | 2 | ||||||||||||||
≥ | = 2 | ||||||||||||||
2 |
|
| 2 | ||||||||||||||
≥ | |||||||||||||||
2 | p+q+2 |
1 | 1 | 4 | 2 | 1 | |||||
+ | ≥ | = | > | ||||||
p+1 | q+1 | 6 | 3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |