pole
UP: Oblicz pole trójkąta o bokach długości √5,√13, √26
3 sie 16:59
getin:

{ h
2 + x
2 = (
√5)
2
{ (
√26−x)
2 + h
2 = (
√13)
2
{ h
2 + x
2 = 5
{ 26 − 2
√26*x + x
2 + h
2 = 13
26 − 2
√26*x + 5 = 13
| | 1 | | 1 | | 7 | | 7 | |
P = |
| a*h = |
| *√26* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | √26 | | 2 | |
Można też to obliczyć wzorem Herona
wtedy będzie bez rysunku i Pitagorasa
3 sie 17:26
ula: Wzór Herona.
3 sie 17:27
Eta:

P▭=10
S=10 −(1+3+2,5)
S=3,5
=======
3 sie 17:53
Mila:

III sposób
β− kąt ostry
1) (
√13)
2=
√26)
2+(
√5)
2−2cos β⇔
| | 9 | | 7 | |
cosβ= |
| to sinβ= |
| |
| | √130 | | √130 | |
2)
==========
3 sie 18:03
Mila:
Właśnie miałam napisać, że Eta "obrysuje" trójkąt.
3 sie 18:05
Eta:
3 sie 18:31
Mariusz:
Mila gdyby uczeń przepisał twoje rozwiązanie to miałby za nie ucięte punkty i obniżoną ocenę
(źle przepisałaś wzór cosinusów , jednak w linijce poniżej wartości funkcyj trygonometrycznych
już są poprawnie więc wg mnie może to być policzone jako dwa błędy)
Ula wspominała wzór Herona
Na pierwszy rzut oka może się się wydawać on dobrym pomysłem bo mamy dane długości boków
ale wymaga on wymnożenia czterech czynników z których każdy jest sumą trzech składników
3 sie 19:11
Mila:
Masz rację
Mariuszu. Dziękuję

Szkoda, że uczeń nie zainteresował się rozwiązaniami, może zauważyłby pomyłkę w zapisie
a nie przepisał

Poprawiam:
(
√13)
2=(
√26))
2+(
√5)
2−2*
√5*
√26*cos β⇔
3 sie 19:26
Eta:
| | 5+26−13 | | 9 | |
cosβ= |
| = |
| |
| | 2√5*√26 | | √130 | |
3 sie 19:40
Damian#UDM: Eta ten pomysł z prostokątem jest tak zajebisty, że aż zacznę go stosować

Nigdy bym na to nie wpadł!
8 sie 16:08
Mariusz:
Tylko ciekawe czy zawsze uda ci się tak ładnie dobrać długości boków tego prostokąta
9 sie 15:34
Damian#UDM: Mariuszu przypuszczam, że nie zawsze da się tak zrobić
9 sie 16:16