zadanie z wielomianem
Krzych: Znajdź wszystkie takie wielomiany W(x)= x3 −ax2 +bx−c które posiadają
trzy naturalne pierwiastki, współczynniki a, b, c są liczbami pierwszymi oraz suma a+b+c jest
całkowitą wielokrotnością 3.
3 sie 07:31
wredulus_pospolitus:
1) skoro współczynniki a,b,c mają być liczbami pierwszymi, a wiemy (wzory Viete'a) że:
c = x
1 * x
2 * x
3
to znaczy, że dwa pierwiastki MUSZĄ być równe 1, a trzeci musi być liczbą pierwsza.
Więc W(x) = (x−1)
2*(x − x
1)
Teraz poradzisz sobie dalej z tym zadaniem
3 sie 08:10
Krzych: Dzięki
3 sie 08:15