1 | 2*an | |||
Niech an=1+1/3+... + 1/(2n−1). Oblicz limn→∞ | * ( 1+ | )n | ||
n | n |
2*an | ||
ln(całość) = nln(1+ | ) − ln(n) | |
n |
an | ||
ponieważ | → 0, możemy skorzystać z twierdzenia Taylora | |
n |
2*an | ||
ln(1+ | ) = 2*an/n − 2(an/n)2 + o((an/n)2) | |
n |
1 | ||
an = H2n− | Hn | |
2 |
1 | 1 | |||
i ponieważ Hk ≈ ln(k), to an ≈ ln(2n)− | ln(n) = | ln(n)+ln(2) | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |