ciekawe zadanko z Pazdro 1 klasa średnia
Panika aaa: hej, szukam łatwiejszego rozwiązania zadania:
to oblicz
cosα − sinα.
| | 9 | |
Miałem do dyspozycji już podpunkt a) tego zadania (wniosek , że cosα*sinα = |
| ) |
| | 32 | |
| | 9 | |
przekształciłem sinα = |
| |
| | 32cosα | |
| | 5 | | 9 | |
czyli |
| − cosα = |
| |
| | 4 | | 32cosα | |
i to zacząłem świrować z funkcji kwadratowej, wyszedł mi wynik prawidłowy, ale to ma być na
poziomie 1 liceum. Jak to zrobić prościej?
1 sie 20:12
ICSP: Zacznij od obliczenia
(cosα − sinα)2
1 sie 20:45
getin:
w I klasie liceum nie ma trygonometrii
1 sie 20:51
Blee:
Tak jak ICPS napisal:
Krok 1: (cosa + sina)2 = (5/4)2
Korzystasz z informacji ile to jest sina*cosa i wyznaczasz ile to jest cos2a + sin2a
Krok 2:
Zauwazasz, że (cosa − sina)2 = cos2a + sin2a − 2sina*cosa
Podstawiasz i wyznaczasz ile to jest cosa − sina
1 sie 21:52
ICSP: Chyba trochę na odwrót.
Aby wyznaczyć sinαcosα trzeba wiedzieć ile wynosi sin2α + cos2α
1 sie 21:58
wredulus_pospolitus:
ICPS −−− ale masz:
"Miałem do dyspozycji już podpunkt a) tego zadania (wniosek , że cosα*sinα = 9/32 )"
1 sie 22:36
wredulus_pospolitus:
I teraz nie musisz 'znać trygonometrii' (jedynki trygonometrycznej) aby to dalej rozwiązać
1 sie 22:36
ICSP: miał z równości
wyznaczyć sinαcosα
wyznaczył i nazwał to wnioskiem.
Spróbuj zrobić to samo tylko bez użycia równości sin
2α + cos
2α = 1
1 sie 22:47
wredulus_pospolitus:
ICPS −−− ja tylko napisałem jak zrobić to wykorzystując wiedzę o tym, że sina*cosa = 9/32 ale
nie korzystając z (skoro 'nie ma trygonometrii' to także 'nie ma jedynki trygonometrycznej')
jedynki trygonometrycznej.
1 sie 23:22
Panika aaa: spoko dzięki, nie pomyślałem o tym. Faktycznie proste. Wiedziałem, że jest ale nie mogłem go
znaleźć. Dzięki!
2 sie 02:13