matematykaszkolna.pl
ciekawe zadanko z Pazdro 1 klasa średnia Panika aaa: hej, szukam łatwiejszego rozwiązania zadania:
 5 
Jeśli cosα + sinα =

4 
to oblicz cosα − sinα.
 9 
Miałem do dyspozycji już podpunkt a) tego zadania (wniosek , że cosα*sinα =

)
 32 
 9 
przekształciłem sinα =

32cosα 
 5 
oraz sinα =

− cosα
 4 
 5 9 
czyli

− cosα =

4 32cosα 
i to zacząłem świrować z funkcji kwadratowej, wyszedł mi wynik prawidłowy, ale to ma być na poziomie 1 liceum. Jak to zrobić prościej?
1 sie 20:12
ICSP: Zacznij od obliczenia (cosα − sinα)2
1 sie 20:45
getin: w I klasie liceum nie ma trygonometrii
1 sie 20:51
Blee: Tak jak ICPS napisal: Krok 1: (cosa + sina)2 = (5/4)2 Korzystasz z informacji ile to jest sina*cosa i wyznaczasz ile to jest cos2a + sin2a Krok 2: Zauwazasz, że (cosa − sina)2 = cos2a + sin2a − 2sina*cosa Podstawiasz i wyznaczasz ile to jest cosa − sina
1 sie 21:52
ICSP: Chyba trochę na odwrót. Aby wyznaczyć sinαcosα trzeba wiedzieć ile wynosi sin2α + cos2α
1 sie 21:58
wredulus_pospolitus: ICPS −−− ale masz: "Miałem do dyspozycji już podpunkt a) tego zadania (wniosek , że cosα*sinα = 9/32 )" emotka
1 sie 22:36
wredulus_pospolitus: I teraz nie musisz 'znać trygonometrii' (jedynki trygonometrycznej) aby to dalej rozwiązać
1 sie 22:36
ICSP: miał z równości
 5 
cosα + sinα =

4 
wyznaczyć sinαcosα wyznaczył i nazwał to wnioskiem. Spróbuj zrobić to samo tylko bez użycia równości sin2α + cos2α = 1
1 sie 22:47
wredulus_pospolitus: ICPS −−− ja tylko napisałem jak zrobić to wykorzystując wiedzę o tym, że sina*cosa = 9/32 ale nie korzystając z (skoro 'nie ma trygonometrii' to także 'nie ma jedynki trygonometrycznej') jedynki trygonometrycznej.
1 sie 23:22
Panika aaa: spoko dzięki, nie pomyślałem o tym. Faktycznie proste. Wiedziałem, że jest ale nie mogłem go znaleźć. Dzięki!
2 sie 02:13