trójkąt
gemin:
W trójkącie ABC kąt BAC=120o , punkt M jest srodkiem boku BC
Na bokach AB i AC wybrano odpowiednio punkty E i F
tak że EB=CF=EF
Wykaż że kąt EMF jest kątem prostym
31 lip 18:07
30: US Skąd to zadanie?
31 lip 20:59
Eta:

Na prostej FM odkładamy odcinek |MN|=|FM|=x
więc czworokąt FBNC jest równoległobokiem ( bo M jest środkiem przekątnych BC i FN
o kącie ostrym ABN=60
o
to |BN|=|EB|=|CF|=b
zatem ΔBEN jest równoboczny
to ΔFEN jest równoramienny ⇒ ME jest jego wysokością⇒ ME⊥FM
i mamy tezę
|∡EMF|=90
o
=============
31 lip 22:26
Bogdan:
31 lip 22:31
Eta:
Poprawiam zapis:
........
to kąt ostry ABN=60
o ( zamiast "o kącie ostrym ABN=60
o" bo BN∥AC
31 lip 22:32
Eta:
Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej
Bogdan
31 lip 22:33