czworokat
US: Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg
Na boku AB obrano punkt E tak,ze AE=DC
Na bokuAD obrano punkt F tak że AF=BC
Wykaż,że przekątna AC połowi odcinek EF
30 lip 20:45
Eta:

|AG|=|AF|=|CB| kąty α, β −− wpisane oparte na łukach DC , CB
to ΔDCB≡ΔGAE z cechy ( bkb)
bo kąt γ= 180
o−(α+β) −− z warunku wpisania czworokąta w okrąg
zatem kąty AGE i DAC mają miarę α
więc proste GE i AC są równoległe
to z tw. Talesa
|FM| | | |FA| | |
| = |
| = 1⇒ |FM|=|ME| |
|ME| | | |AG| | |
M jest środkiem odcinka FE
c.n.w.
30 lip 23:04
30: Skad to zadanie?
30 lip 23:06
Eta:
Ja nie wiem
30 lip 23:14